Liviu Pop o CRITICĂ DUR pe Ecaterina Andronescu: „Este nevoie de consecvență în decizii, nu abrambureală”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul ministru al Educației Liviu Pop a criticat-o dur, astăzi, pe ministrul Educației Ecaterina Andronescu.

Pop a transmis un mesaj în care cere Ministerului Educației să vină cu date clare privitoare la numărul maxim de elevi/preșcolari care vor fi admiși în fiecare clasă/grupă.

„Simple precizări cu privire la numărul de elevi/preșcolari din clasă/grupă: Am luat la cunoștință din spațiul public că doamna Andronescu dorește revenirea la legea lui Funeriu. Pentru clarificarea demersului meu din 2012, când am emis OUG 21, care este încă în comisia pentru educație din Senat, și pe care, de două ori, în ultimele luni, doamna ministru a cerut să o scot de pe ordinea de zi a comisiei pentru că nu e bine, precizez că:

Citește și Ministrul Educației a anunțat MODIFICĂRI majore în sistemul de învățământ

1. În 2012 am completat Legea educației naționale la articolul 63, cu alineatul (3) (...)

2. Motivul este cât se poate de simplu: dacă de exemplu, în comuna domnului Funeriu sunt 25 de elevi în clasa a 3-a, iar în timpul anului școlar, din "dragoste față de "reformele" acestuia", doamna ministru se mută în comună și are un copil de clasa a 3-a, acesta, în baza alineatului de mai sus, prin decizia consiliului de administrație al inspectoratului școlar, poate sau nu să fie înscris în clasa a 3-a, sau se mai face o clasă de a 3-a.

Dacă nu era acest alineat, ce făcea copilul? Mergea în altă comună? Se făcea o clasă doar pentru el?

3. Responsabilitatea este a CA al ISJ care, cel puțin de doi ani de zile, având finanțarea per elev descentralizată la nivelul unităților școlare trebuie să motiveze clar de ce sunt depășite efectivele de elevi la unele clase, iar împreună cu ministerul și conducerile unităților de învățământ să ia măsurile cuvenite: creșterea finanțării per elev diferențiată, crearea de noi spații de școlarizare, asigurarea de personal calificat, algoritm clar de repartizare a elevilor în clase/grupe etc.

(...)

De aceea este nevoie de consecvență în decizii, nu abrambureală, mai ales din partea conducerii ministerului și alături de experți să se vină cu soluții constructive, evident dacă se cunoaște de către toată conducerea ministerului legislația în vigoare.
Pe întelesul fiecăruia, inclusiv al doamnei ministru, clasele să se aprobe la nivelul școlii județului în funcție de elevi. Astăzi se merge pe principiul "nu ne interesează câți elevi aveți, voi trebuie să faceți x clase".

Din perspectivă parlamentară, marți, 7 mai 2019, voi repune pe ordinea de zi a comisiei OUG 21 din 2012 pentru a dezbate în detaliu și acest subiect.

Citește și CONFRUNTARE între eleva care a protestat la simulare și Ecaterina Andronescu (VIDEO)

Rog conducerea ministerului să comunice public câte clase/grupe depășesc în acest an școlar efectivele din legea educației naționale și câte sunt sub efectivul minim.

Până atunci voi fi și mai atent la implementarea capitolulului educație din programul de guvernare”, a scris Liviu Pop pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel