Sydney, casa a o cincime din populaţia totală a Australiei, a intrat în carantină în 26 iunie, odată cu creşterea cazurilor de COVID cu varianta Delta, după încetinirea campaniei de vaccinare. Iniţial, carantina ar fi trebuit să fie ridicată vineri, 9 iulie, însă a fost prelungită până în 16 iulie.
„Această tulpină Delta a schimbat jocul, este extrem de transmisibilă şi mult mai contagioasă decât orice altă formă a virusului”, a spus premierul Gladys Berejiklian.
Sydney se confruntă cu cea mai dură epidemie din acest an, depăşind 350 de infecţii de la primul caz detectat, în urmă cu trei săptămâni, la un şofer de limuzină care transporta echipajele companiilor aeriene, potrivit Reuters.
Un total de 27 de cazuri noi au fost raportate miercuri, în New South Wales, o creştere de la 18 cazuri cu o zi înainte. Dintre cazurile noi descoperite, 20 au fost raportate la persoane care se aflau în izolare, în timp ce restul de şapte cazuri au fost descoperite la persoane care au petrecut timp în comunitate.
Sydney este la a doua carantină de la începutul pandemiei de COVID-19
Carantina, anchetele epidemiologice şi respectarea măsurilor antiepidemice de către comunitate au ajutat Australia şi în trecut să limiteze efectele COVID-19, raportând un total de 30.800 de cazuri şi 910 decese, de la începutul pandemiei.
În prezent, Sydney este la a doua carantină de la începutul pandemiei de COVID-19.
Oficialii din sănătate au avertizat rezidenţii din Sydney să se aştepte la o creşte a numărului de cazuri de COVID-19 în următoarele 24 de ori. De asemenea, autorităţile le-au cerut locuitorilor din trei suburbii – Fairfield, Canterbury-Bankstown şi Liverpool – să stea acasă.
Şcolile din Sydney se vor muta în sistem online începând cu săptămâna viitoare, când elevii revin din vacanţa de iarnă.
În Europa măsurile au început să fie ridicate
În timp ce Australia prelungeşte măsurile antiepidemice, în Europa acestea au început să fie ridicate. Relaxarea din Europa vine şi în contextul sezonului estival şi al introducerii certificatului digital, care permite libera circulaţie a cetăţenilor UE.
În Franţa, măsurile au început să fie ridicate din 20 iunie. În prezent, masca de protecţie nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, iar restaurantele cafenelele şi barurile pot primi clienţi în interior, la o capacitate de 50%.
Aceleaşi măsuri de relaxare au fost luate şi în Germania, Italia, Danemarca, Spania sau Polonia.
Şi Marea Britanie a anunţat, joi, 6 iulie, ridicarea restricţiilor începând din 19 iulie.
În România, măsurile de relaxare au început să intre în vigoare, treptat, din 15 mai
În România, măsurile de relaxare au început să intre în vigoare, treptat, din 15 mai. Astfel, masca de protecţie a fost eliminată în spaţiile publice, a fost eliminată restricţia de circulaţie noaptea, iar programul agenţilor economici a revenit la normal.
Ultimele măsuri de relaxare au intrat în vigoare în 1 iulie, stabilindu-se că un număr mai mare de persoane poate participa la concerte, evenimente publice şi private, iar cluburile şi restaurantele pot rămâne deschide până la 2 noaptea, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News