Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OMV Petrom SA poate externaliza către GSP Offshore SRL, deținută de magnatul Gabriel Comănescu, unele operaţiuni şi servicii, precum și activele aferente şi angajaţii Zonei de producţie X - Petromar.
Compania fondată de Gabriel Comănescu a câștigat recent un contract de peste un miliard de lei, pe o durată de opt ani, în urma unei proceduri de licitație derulată de OMV petrom SA. Averea lui Gabriel Comănescu este estimată de revista Forbes la circa 500 de milioane de euro.
“În urma derulării unei proceduri de achiziție publică, între OMV Petrom şi GSP Offshore SRL a fost încheiat un Acord-cadru de transfer al activităţii din Zona de producție X – Petromar. Consiliul Concurenţei a analizat această operaţiune şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, arată Consiliul Concurenței.
Pe 1 august, GSP Offshore SRL și OMV Petrom SA au semnat un contract-cadru pentru asigurarea serviciilor integrate offshore ale instalațiilor și echipamentelor din perimetru de mică adâncime Istria, contract pe 8 ani atribuit în urma unei alte proceduri de achiziție publică și estimat la peste un miliard de lei. Contractul este pe 8 ani și a fost atribuit în urma unei proceduri de achiziție publică.
Afaceri cu rușii
Grup Servicii Petroliere (GSP), deținută de familia lui Gabriel Comănescu, are în portofoliu opt platforme petroliere și o flotă de nave de construcții offshore. Companiile din cadrul Grupului GSP desfăşoară activităţi de foraj offshore şi construcţii offshore, producţie de echipamente petroliere, precum şi activităţi în sectorul turismului.
RISE Project a relatat că în 2006 Comănescu a devenit partener de afaceri cu cetățeanul german Bruno Siefken, director de exploatare al OMV Petrom la acea dată. Cei doi împărțeau un offshore din Insulele Virgine Britanice ale cărui documente au ajuns în posesia RISE Project în cadrul investigației internaționale #PanamaPapers. Omul de afaceri constănțean a explicat că Siefken nu l-a ajutat în achiziția platformelor. Pe de altă parte după ce a renunțat la platforme și până în 2012 OMV a încheiat 8 contracte cu GSP pentru cele trei platforme iar Bruno Siefken a devenit vicepreședinte al GSP.
Despre GSP se notează că a avut cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia, fiind dată drept exemplu în trecut chiar de fostul preşedinte, Traian Băsescu. De exemplu, în 2009, GSP a câstigat un contract în valoare de 270 de milioane de dolari cu contractorul general al gigantului rus Gazprom, obiectul contractului fiind constructia unei conducte offshore de 159 de kilometric.
Citește și: Resurse Marea Neagră. OMV, discuții cu Guvernul României despre extragerea lor. Mesaj de ultimă oră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News