Lovitură de stat, dejucată în Ucraina. Se intenționa preluarea cu forța a clădirii Parlamentului 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Zelenski s-a adresat rușilor în noaptea dintre ani. Sursa foto: captura video
Zelenski s-a adresat rușilor în noaptea dintre ani. Sursa foto: captura video

O lovitură de stat a fost dejucată în Ucraina. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat luni că a desființat un grup subversiv care plănuia un eveniment public în Kiev pentru a răsturna autoritățile civile și militare și a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), conform informațiilor furnizate de EFE.

Un număr neprecizat de persoane au fost arestate în legătură cu această conspirație.

"Conform anchetei, în lunile mai și iunie 2024, un grup de persoane a distribuit pe rețelele de socializare mesaje care discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituțională și preluarea puterii în Ucraina", a declarat Parchetul ucrainean într-un comunicat, adăugând că gruparea a fost destructurată.

Lovitura ar fi trebuit să aibă loc pe 30 iunie

 

Parchetul a informat că liderii grupului plănuiau mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, ziua în care Ucraina sărbătorește Ziua Constituției. În apelurile lor, organizatorii nu au dezvăluit intențiile de lovitură de stat.

Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, evenimentele publice vizau și alegerea unui nou "guvern interimar".

Principalul organizator, conform Parchetului, este liderul unei organizații cu experiență în participarea la acte provocatoare nereușite. Parchetul nu a oferit detalii suplimentare despre identitatea acestei persoane sau despre organizația pe care o conduce.

"Organizatorul închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane și căutase cadre militare și gardieni înarmați din structuri private pentru a prelua puterea", a precizat Parchetul despre pregătirea presupusei tentative de lovitură de stat.

Conform sursei citate, organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk și Kiev și a încercat fără succes să implice un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk în pregătiri.

Patru persoane sunt investigate în Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituționale, dintre care două sunt reținute preventiv, potrivit Parchetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel