La Bruxelles se discută inclusiv despre ridicarea dreptului la exportul de carne de porc pentru România! Ar fi o premieră în istoria UE, căci nicio altă țară nu a mai fost lovită atât de crunt.
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus la Digi24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este vorba despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”.
Pe lângă lovitura cruntă primită de economia României, măsura va lovi direct și în românii din diaspora, care nu vor mai avea cum să ia peste granițe praparatele din carne de porc cu gustul „de acasă“. Mai mult, și afacerile românești - restaurantele și magazinele care comercializează produse românești din carne - mici, cârnați, pastramă, afumături, salamuri etc. - vor avea de suferit, căci nu vor avea cum să aducă din România produsele atât de căutate de românii din diaspora.
Comisia Europeană aștepta din partea României, până la 1 octombrie, un plan de asanare a pestei porcine. Sorin Minea avertizează că nepăsarea autorităților poate avea consecințe grave: „Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România riscă să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun”.
Mai mult, dacă UE va decide să oprească exportul din România către comunitatea europeană, asta înseamnă că prețurile la carnea de porc vor crește vertiginos. În opinia lui Sorin Minea, urmează o perioadă cruntă: „Următorii 10, 20, 100 de ani, România va fi complet închisă. Faceți o socoteală și veți afla cum o vom duce… Mult, mult mai prost”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News