Nouă persoane suspectate de apartenență la un grup infracțional românesc care jefuia turiști, în special în apropierea Turnului Eiffel, au fost inculpate miercuri la Paris, a aflat joi AFP din sursă judiciară. Ele sunt suspectate că au informat rețeaua despre operațiuni ale poliției în schimbul unei plăți. Patru dintre ele au fost plasate în arest preventiv.
Dintre cei 22 de suspecți arestați și reținuți la începutul săptămânii la sediile Serviciului central de cursuri și jocuri (SCCJ) și ale Sous-direction de la lutte contre l'immigration irrégulière (SDLII), 13 au fost puși în libertate fără urmărire penală în acest stadiu, în timp ce nouă au fost prezentați miercuri unui judecător de instrucție.
Vezi mai multe: Maxi-escrocherie românească la Paris; făceau minim 3000 de euro/zi: 22 de români din banda „Scorpionii“, săltați de peste 100 de polițiști
Printre persoanele anchetate se numără un ofițer de poliție de la DSPAP (Direcția de securitate de proximitate a aglomerației pariziene), suspectat că ar fi informat rețeaua despre operațiunile poliției în schimbul unei plăți, precum și iubita presupusului lider al rețelei, stabilită în România și considerată locotenentul acestuia.
Aceasta din urmă a scăpat de arest. Potrivit unei surse apropiate dosarului, un mandat european de arestare ar trebui să fie emis în scurt timp pe numele său.
Rețeaua este acuzată că profită de turiștii din zona Champs-de-Mars prin jocul de Alba-neagra. Ideea era de a promite victimei o modalitate ușoară de a câștiga bani dacă găsea o minge sub o cupă.
"Peștii mici" ai acestor rețele sunt arestate în mod regulat
În realitate, singurii câștigători sunt complicii persoanei care manipulează cupele. Aceștia joacă rolul unor falși pariori și îi ademenesc pe turiști să parieze bani, de obicei cu o miză inițială de 50 de euro, înainte de a mări miza. În total, grupul a reușit să instaleze până la 20 de mese pe zi pe drumul public, fiecare generând câștiguri zilnice de până la 3.000 de euro. Cu alte cuvinte, o cifră de afaceri anuală estimată la peste un milion de euro de către poliția judiciară.
Deși poliția arestează în mod regulat "peștii mici" ale acestor rețele, această dezmembrare a permis arestarea "liderilor" și "a demonstrat că avem de-a face cu un adevărat grup infracțional organizat", a declarat o sursă apropiată dosarului în momentul arestărilor.
Investigațiile se concentrează pe o serie de infracțiuni comise de o bandă organizată: fraudă, jocuri de noroc ilegale, spălare de bani, corupție activă și pasivă.
Cum funcționa escrocheria
Deși jocul de Alba-Neagra este interzis pe drumurile publice, acesta este adesea instalat în zonele foarte turistice ale Parisului. Escrocheria este instalată în jurul unui maestru de joc care joacă cu cărți sau cupe și o minge mică. Apoi, "baronii" se prefac că joacă pentru a-i atrage pe turiști în joc și a crește miza.
Dar „mica afacere“ a fost dată peste cap. Într-o razie care a mobilizat aproximativ o sută de polițiști din regiunea pariziană, 22 de membri ai unei grupări comandate din România au fost arestați luni 26 și marți 27 iunie 2023. Aceștia participau și supravegheau escrocherii de ghicire a viitorului și jocuri de alba-neagra în capitala Franței.
După cum relatează publicația franceză Le Parisien, printre cei arestați se numără doi adjuncți, șapte locotenenți, un colector, responsabili de "sector", responsabili de "mese" și mai mulți "baroni", precum și iubita liderului bandei, care se află în prezent în România.
Banda "Scorpionii" este formată din români, explică cotidianul parizian, care practică jocul de alba-neagra, interzis pe drumurile publice. Banda și-a luat numele de la scorpionul tatuat pe gâtul liderilor grupului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News