Lovitură pentru Meloni. Un tribunal din Roma a invalidat detenția migranților în Albania. Solicitanții de azil se întorc în Italia

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Lovitură dură pentru protocolul Italia-Albania în ceea ce privește migranții, pus la cale de Giorgia Meloni. Tribunalul din Roma nu a validat reținerea celor 12 migranți în centrul Gjader. Solicitanții de azil vor trebui să se întoarcă în Italia. 

Tribunalul din Roma a dat o lovitură protocolului Italia-Albania, un proiect promovat de premierul Giorgia Meloni, refuzând să valideze reținerea a 12 migranți într-un centru din Gjader, Albania. Migranții, originari din Bangladesh și Egipt, vor fi readuși în Italia, conform deciziei instanței.

Acești migranți fac parte dintr-un grup de 16 persoane salvate de nava italiană Libra și transportate în Albania în baza unui protocol încheiat anul trecut între Italia și Albania. Din cei 16 migranți, patru – doi minori și două persoane vulnerabile – au fost deja readuși în Italia.

Judecătorul din Roma a luat decizia la scurt timp după ce autoritățile locale dispuseseră detenția migranților în centrul din Gjader pe 17 octombrie. Tribunalul a avut la dispoziție 48 de ore pentru a evalua legalitatea măsurii, dar Comisiile teritoriale au respins cererea de azil pentru acești migranți.

Decizia era așteptată, mai ales după ce, pe 4 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a modificat criteriile privind țările sigure. Astfel, Bangladesh și Egipt, de unde provin cei 12 migranți, nu mai pot fi considerate țări sigure, conform hotărârii Curții Europene. Ca urmare, migranții trebuie să fie eliberați și readuși în Italia. Un autobuz similar celui utilizat pentru transferul migranților din centrul portuar Shengjin la Gjader a fost deja trimis în Albania pentru a-i prelua.

Deciziile juridice specifică faptul că, deși Bangladesh este recunoscut ca țară sigură, există excepții pentru anumite categorii de persoane, inclusiv membri ai comunității LGBTQ+, victime ale violenței de gen, minorități etnice și religioase, precum și persoane acuzate de crime politice. Conform directivei europene 2013/32, acești factori trebuie luați în considerare în evaluarea siguranței unei țări de origine.

Guvernul Meloni reacționează: pregătește un nou decret pentru migrație

 

Guvernul condus de Giorgia Meloni nu a rămas pasiv în fața deciziei judecătorilor. În cadrul unei ședințe programate luni, 21 octombrie, la ora 18.00, Consiliul de Miniștri va discuta un nou decret care ar putea sfida deciziile Curții Europene și ale judecătorilor italieni. Acest decret vizează actualizarea listei țărilor considerate sigure, parte a unei strategii de a reglementa mai strict fluxul de migranți în Albania.

Tensiunile dintre guvern și sistemul judiciar au escaladat în ultimele zile. Președintele Meloni a publicat un e-mail al unui magistrat care o descria drept „periculoasă”, amplificând conflictul între cele două puteri. În plus, liderii Conferinței Episcopale Italiene au intervenit în dezbatere, subliniind nevoia de echilibru între instituții, scrie publicația Fanpage.it.

Conflictul dintre guvern și justiție în chestiunea centrelor din Albania

 

Criza a izbucnit vineri, când Tribunalul din Roma a emis mai multe ordonanțe care au invalidat detenția migranților transferați în Albania. În baza acordului încheiat cu guvernul albanez, Italia a construit două centre pentru migranți în Albania, însă, după câteva zile, cei 12 migranți au fost readuși în Italia.

Guvernul Meloni a criticat sistemul judiciar, acuzându-l de politizare și de obstrucționarea politicilor executive. Cu toate acestea, judecătorii și-au bazat decizia pe hotărârea Curții Europene de Justiție, care subliniază că o țară poate fi considerată sigură doar dacă este sigură pentru toate minoritățile și în toate regiunile sale.

Conflictul dintre guvernul Meloni și instanțele de judecată rămâne deschis, iar evoluțiile din ședința Consiliului de Miniștri de astăzi ar putea escalada tensiunile și mai mult.

 

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel