Lovitură pentru PSD. Consiliul Judecătorilor Europeni FACE PRAF legile Justiției. Lista cu recomandări pentru România

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni(CCJE) a transmis un răspuns la solicitarea Asociației Forumului Judecătorilor din România cu privire la modificarea legilor Justiției. Structura europeană de la Strasbourg face o listă întreagă cu recomandări și printre altele notează că un judecător ar putea fi tras la răspundere doar dacă se dovedește reaua intenție. Totodată, instituția respinge din start înființarea Secției de Investigare a Magistraților, sugerând României desființarea ei și renunțarea totală la această idee. 

Iată mai jos rezumatul recomandărilor pentru România: 

1. Biroul CCJE, care reprezintă membrii CCJE care deservesc judecători din toate statele membre ale Consiliului Europei, este de acord cu preocupările exprimate de Asociația Forumului Judecătorilor din România cu privire la independența judecătorilor din România și la adoptarea de Amendamente la Legile privind Consiliul Superior al Magistraturii, Statutul judecătorilor și procurorilor și Organizarea Judiciară.

2. În ceea ce privește rolul și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Biroul CCJE recomandă reexaminarea motivelor de revocare a membrilor CSM și, în special, eliminarea posibilității de a revoca membrii aleși ai CSM printr- votul de încredere al adunărilor generale ale instanțelor, inclusiv prin intermediul unei petiții.

3. De asemenea, Biroul CCJE concluzionează că excluderea membrilor CSM care reprezintă reprezentanți ai societății civile din toate ședințele secțiunilor CSM - organisme însărcinate cu luarea deciziilor în temeiul amendamentelor - este contrară standardelor europene.

4. În consecință, Biroul CCJE recomandă ca nu este adecvat ca rolul reprezentanților societății civile să fie atât de limitat în activitatea CSM și că ar trebui reconsiderat.

5. În ceea ce privește răspunderea materială a judecătorilor, Biroul CCJE este preocupat de orice rol determinant, în stadiul inițial, al Ministerului Finanțelor Publice, care este un organ executiv și, prin urmare, nu poate fi adecvat pentru evaluarea existenței sau a cauzelor eroare judiciară. Biroul CCJE recomandă ca acest lucru să fie revizuit pe deplin. Astfel de pretenții, dacă există, ar trebui să fie luate exclusiv în fața unei instanțe independente care să furnizeze toate garanțiile prevăzute la articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

6. În plus față de aceste aspecte procedurale, Biroul CCJE recomandă, ca un minim, ca noua definiție a erorii judiciare să fie completată prin a se preciza în mod clar că judecătorii nu sunt răspunzători decât dacă au fost stabilite o rea-credință sau o neglijență gravă procedura cuvenită. Biroul CCJE dorește să recomande în continuare considerarea numai a rea-credinței - și nu a neglijenței grave - ca un posibil motiv pentru răspunderea pentru erori judiciare.

7. În ceea ce privește înființarea unei structuri separate a procuraturii pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători, Biroul CCJE recomandă să renunțe complet la această idee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel