Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat vineri că a cerut Autorității Rutiere Române și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier verificarea transporturilor rutiere cu muncitori către aeroportul din Cluj-Napoca.
„Ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din județele de domiciliu ale cetățeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorității Rutiere Române (ARR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus să fie elaborat un Ordin care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări.
„Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul cetățenilor care nu trebuie expuși niciunui risc de infectare, precum și în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor", se mai arată în comunicat.
Toate cursele charter vor fi procesate
Reprezentanții Ministerului susțin că până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate.
„Până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflați pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinații. În urma apariției Ordonanței Militare nr. 8 din 9.04.2020 Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza/aproba orice transport aerian, chiar și de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităților județene", mai susțin reprezentanții Ministerului Transporturilor.
Măsuri referitoare la cursele charter
Conform acestora, AACR a luat deja un set de măsuri referitoare la cursele charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.
Acestea prevăd că aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenționează să le facă, iar aeroportul va trebui să confirme că este de acord cu zborul/zborurile respectiv(e), iar operatorul de handling trebuie să confirme că serviciile de solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID 19. „În acest sens s-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor și a bagajelor față de timpul normal", a mai transmis Ministerul Transporturilor.
Monitorizare a menținerii distanțării sociale
Totodată, s-a solicitat să existe o monitorizare a menținerii distanțării sociale în incinta aeroportului și să fie asigurată permanent legătura și coordonarea cu Direcțiile de Sănătate Publică locale.
Aproape 2.000 de persoane din județe din Transilvania și Moldova au fost înghesuite, joi, în parcarea din fața Aeroportului Internațional „Avram Iancu" Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură. Prefectul de Cluj a anunțat că firma de recutare care a adus muncitorii la aeroport va fi anchetată.
În acest caz, Poliția a anunțat că a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News