Raportul, care se publică anual, „conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an. Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate”, a scris Bode pe pagina sa de Facebook.
Departamentul de Stat al SUA a scos România de pe lista de supraveghere pentru traficul de persoane
„Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen. Eforturile noastre din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel”, a continuat ministrul.
„Lupta anti-trafic presupune efortul conjugat al mai multor instituții și cu siguranță ne vom concentra în continuare pe remedierea aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățim. Aș vrea să subliniez că o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti–trafic.
Înțelegând importanța acestui dosar, sprijinul oferit de către domnul Prim-Ministru Nicolae Ciucă a fost esențial în ceea ce privește coordonarea tuturor măsurilor implementate, respectiv activităților realizate pe parcursul anului trecut”, a mai scris ministrul Bode.
Citește și: Rețele de prostituție, destructurate de Poliția din Scandinavia: „Pentru prima dată sunt mai multe femei ucrainene decât românce“
Poliția norvegiană și cea suedeză au destructurat mai multe rețele de prostituție în care majoritatea femeilor proveneau din Ucraina. Până acum, cele mai mule prostituate erau de origine română, urmate de cele din Nigeria.
Un BMW negru circulă fără lumini prin Finnskogen, o zonă forestieră vastă situată la granița dintre Norvegia și Suedia. Apoi, șoferul oprește, aprinde o lanternă, urmărește drumul pentru o vreme și se îndreaptă spre pădure - departe de camerele de supraveghere. Douăzeci de minute mai târziu, se întoarce cu două femei, una din Ucraina și una din Moldova.
În fiecare săptămână, femei sunt introduse ilegal în Norvegia în acest mod. Atât în Norvegia, cât și în Suedia, poliția a descoperit rețele de prostituție în care majoritatea femeilor proveneau din Ucraina. Acest lucru este relatat de postul norvegian de televiziune NRK, care a avut acces la fotografii și documente care arată cum poliția i-a monitorizat pe făptași.
"Este pentru prima dată când vedem mai multe femei ucrainene decât românce", a declarat pentru NRK inspectorul de poliție suedez și expertul în rețelele de prostituție Simon Häggström, implicat în anchetă. Potrivit acestuia, creșterea numărului de femei din această țară se datorează în mod clar războiului. Femeile din această anchetă nu au cerut azil în țările scandinave, ci sunt victime ale traficului de persoane, crede el.
„Pentru prima dată sunt mai multe femei ucrainene decât românce“
Rețeaua din Norvegia este formată din aproximativ două sute de femei din Europa de Est și exista și înainte de războiul din Ucraina. În cadrul unei anchete majore privind exploatarea sexuală, poliția suedeză a descoperit că multe dintre femei erau transportate direct la granița cu Norvegia și și-a alertat omologii norvegieni în iarna anului 2021.
Nu se știe cu exactitate câte femei ucrainene au fost introduse ilegal în țară de la invazia rusă. Potrivit poliției, în momentul raidului, peste 100 de femei locuiau într-o clădire din Oslo unde își vindeau trupul.
O ucraineancă și soțul ei norvegian sunt suspectați că au condus această rețea de prostituție în Norvegia. Victimele au fost traficate online. Potențialii clienți puteau vizualiza fotografii pe un site web, unde primeau informații despre femei și despre serviciile și tarifele asociate de care puteau beneficia.
În Suedia, Per-Anders Andersson, un proprietar de hotel din apropierea graniței norvegiene, a fost surprins să vadă mașini pline de femei care veneau în mod constant, a declarat pentru postul de televiziune NRK. Au fost lăsate la hotel și preluate o zi mai târziu de un bărbat. Femeile au venit din Europa de Est și au spus că merg în Norvegia, a declarat Andersson.
Ina Hut, director al Centrului național de coordonare împotriva traficului de persoane (CoMensha), se așteaptă ca și alte cazuri din Ucraina să iasă la iveală în viitorul apropiat. Cel mai mare grup de victime străine ale exploatării sexuale în Țările de Jos provine din România, urmat de Nigeria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News