Lucian Bode, despre Spațiul Schengen: „România contribuie la consolidarea securității UE, dar fără beneficii”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Bode: Aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi programat în luna martie
Bode: Aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi programat în luna martie

România contribuie constant și activ la eforturile de consolidare a securității UE, dar fără beneficiile aferente, a declarat vineri Lucian Bode, ministrul de Interne, care a cerut joi, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, acceptarea României în Spațiul Schengen.

„Am exprimat foarte clar poziția României în această situație, România este unul dintre cele trei state care apără frontierele externe ale Uniunii Europene, iar, în aceste zile, cu escaladarea conflictului din Ucraina, vedem ce înseamnă contribuția concretă, reală a României la asigurarea securității celui mai lung segment al frontierei externe a UE, vorbim de cei 2.050 de km de frontieră pe care România îi gestionează”, a spus vineri Lucian Bode.

Acesta spune că a transmis joi la Consiliul Justiție și Afaceri Interne că România trebuie să devină cât mai rapid cu putință membră a spațiului Schengen.

„România aplică integral acquis-ul Schengen și contribuie constant și activ la eforturile de consolidare a securității UE, dar fără beneficiile aferente”, a mai spus ministrul de Interne.

 

Bode: 172.935 de ucrainieni au intrat în România, iar 58.106 au rămas

 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că, până vineri dimineață, au intrat în România 172.935 de cetățeni ucrainieni, dintre care au rămas în țară 58.106. 1897 de ucrainieni au cerut azil. Joi a fost ziua cu cel mai mare flux de intrare-ieșire, peste 28.000 de cetățeni din Ucraina.

„De la începutul conflictului, în 24 februarie până astăzi, orele 06:00, total cetățeni ucraineni care au intrat în România până astăzi 172.935. Dintre aceștia au ales să părăsească România 114.829. Așadar, pe teritoriul României, în acest moment se află 58.106 cetățeni ucraineni”, declară Lucian Bode.

El precizează că 1897 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.

„În centrele noastre de azil, în cele șase centre, în acest moment se află 250 de cetățeni ucrainieni. De remarcat faptul că, de la începutul conflictului, 24 februarie până astăzi, ziua de ieri (joi n.r.), 3 martie, este ziua cu cel mai mare flux de intrare-ieșire. Vorbim despre 28.563 de cetățeni care au intrat în România, cetățeni ucraineni. Urmărim aspecte de interes operativ la frontiera României și pot să vă spun că la frontiera cu Ucraina au fost depistați în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei 20 de persoane, 20 de cetățeni ucraineni”, adaugă Bode.

Potrivit acestuia, au fost operaționalizate taberele mobile pentru refugiați, în număr de 13 în Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea, Iași, Galați, Satu Mare și Vaslui, cu 3511 locuri.

„În acest moment sunt ocupate 1626. Autoritățile locale sau societatea civilă au pus la dispoziția cetățenilor ucraineni care au intrat în România 12.324 de locuri de cazare la nivel național. Totodată, platforma operaționalizată la nivelul guvernului, Împreună ajutăm mai mult, a centralizat până acum 5396 de oferte de suport”, conchide ministrul de Interne.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel