Lucian Croitoru: Se pregătesc MINERIADE de runda a doua?

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, se întreabă cum este posibil ca unii politicieni care fac declarații trăznite și îngrijorătoare să nu înțeleagă cum funcționează mecanismele economice.

"Văd că președintele PSD Alba l-a atacat pe guvernatorul Isărescu. El a spus că Isărescu ar fi depreciat intenționat leul doar pentru ca firmele străine să câștige mai mulți bani. Las la o parte că nu Isărescu depreciază leul, ci politicile incoerente din ultimii câțiva ani, cu cireașa de pe tortul petrecerii numită ordonanța de urgență 114/2018. Deși nedorită în magnitudinea pe care am văzut-o, deprecierea leului îi ajută pe toți exportatorii, că sunt firme românești sau străine, nu contează. Faptul că omul nu înțelege nimic din economie nu e treaba mea, ci a celor care îl susțin și, din păcate, a oamenilor din județul Alba. Noroc însă că locuitorii județului Alba sunt oameni întreprinzători și deștepți și nu se prea iau după oricine.

Dar nu ca să arăt gândirea economică precară a președintelui PSD Alba scriu aceste rânduri, ci pentru că m-a șocat afirmația sa că se impune „chiar tragerea la răspundere penală pentru trădare” a lui Isărescu pentru „manevrele domnului Isărescu de creștere a ROBOR-ului și depreciere a leului, doar pentru a șantaja Parlamentul să-i mai dea un mandat de guvernator”, scrie Croitoru într-un editorial pentru g4media.

Consilierul BNR se întreabă dacă liderii politici vor fi duși în eroare și în continuare sau vor ceda în fața unor presiuni penru mineriade.

"Cumva, în urma crizei din 2008, incapacitatea unor oameni de a înțelege economia de piață se manifestă din nou, reflectându-se în inițiative împotriva practicilor normale ale pieței sau ale celor care au grijă ca aceste practici să se deruleze normal. Ea este o caracteristică de masă în clasa politică din prezent. Această incapacitate generează în final o orbire, ca cea dovedită în timpul episodului pe care l-am descris mai sus, în care dorința de a înțelege dispare, iar tot ce rămâne este „un temperament egoist și niște vederi înguste”, cum ar spune Edmund Burke, criticul cel mai calificat al Revoluției Franceze. Se vor dovedi liderii celor care fac astfel de afirmații capabili să se ridice la realismul politic al fostului lor lider, pentru a tempera și disipa astfel de idei? Sau se vor lăsa duși în eroare și vor ceda în fața presiunilor pentru mineriade de runda a doua?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel