EXCLUSIV  Lucrătorii români din Germania pot rămâne fără pensii. Socol-Florescu: "E prima oară când am aflat oficial"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
munctori sezonieri
munctori sezonieri

Legea din Germania nu protejează lucrătorii sezonieri români. Un director al casei de pensii din România atrage atenția asupra unui vid legislativ care duce la posibilitatea ca mii de muncitori care lucrează ca sezonieri în Germania să rămână fără stagii de cotizare la pensie. 

Pentru a facilita angajarea lucrătorilor sezonieri, Germania permite ca timp de 70 de zile acești lucrători să nu contribuie la sistemul de asigurări sociale. În timpul perioadei pandemice, din cauza restricțiilor și a greutăților legate de transportul oamenilor, Germania a prelungit acest termen la 115 zile. Reprezentanții Casei de Pensii din România atrag atenția că astfel, muncitorii români care lucrează în Germania, neplătind nimic în această perioadă, sunt scoși în afara asigurărilor sociale și de sănătate. Aceștia riscă să rămână la final fără nici un fel de pensie, dacă muncesc frecvent în aceste condiții și nu realizează stagii de cotizare. 

"Atragem atenția că lucrătorii sezonieri care lucrează mai puțin de 70 de zile calendaristice într-un an pe teritoriul Germaniei, rămân fără asigurare de securitate socială, cu excepția celei de sănătate, care se face personal de către lucrător, dar eu nu cred că se duce vreun lucrător sezonier să-și facă toate formalitățile astfel încât să-și facă asigurare de sănătate. Din punctul nostru de vedere, este o situație îngrijorătoare că aceste persoane nu vor beneficia de dreptul de pensie în România si vrem să tragem un semnal de alarmă ca și instituție publică de interes național care vizează domeniul pensiilor și protecția lucrătorilor migranți în contextul detașărilor temporare pe teritoriul altui stat. Vreau să semnalăm că este o situație care trebuie reglementată. Trebuie să se elimine acest vid legislativ: nu este normal să existe persoane pe teritoriul Germaniei care să lucreze și care pe parcursul carierei profesionale să nu realizeze perioade de asigurare la pensie, chiar să rămână fără nici o pensie," a declarat Maria Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției de Relații Internaționale din Casa Națională de Pensii. 

Socol-Florescu: "Nu le putem aplica legislația românească atât timp cât sunt pe teritoriu german"

 

De-a lungul timpului, anomaliile legislative au fost rezolvate în Germania, așa cum a fost și în cazul subcontractorilor în industria cărnii, care au fost interziși recent. Reprezentanta Casei de Pensii din România speră ca Germania să rezolve și această problemă. 

"Este prima oară când am aflat această informație în mod oficial și am vrea să vedem o evoluție pentru că legislația germană evoluează în mod pozitiv în favoarea lucrătorilor sezonieri. Așa cum noi am discutat deja, noi nu le putem aplica muncitorilor români legislația românească în perioada în care ei lucrează pe teritoriu german, decât în situații specifice, cum ar fi concediul de odihnă, adică pentru o persoană care desfășoară o activitate temporară pe teritoriul Germaniei și pleacă în perioada concediului de odihnă. În celelalte situații, intervine legislația germană, care ar trebui să le asigure posibilitatea de a se asigura, de a contribui la sistemul de pensii din Germania," a mai spus Maria Luiza Socol-Florescu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel