„Cred că aproape toate pensiile speciale, dacă nu toate pensiile speciale, au fost introduse prin legi de majorităţile PSD. Printre iniţiatori sunt unii care se disting, sunt campioni în iniţiative de introducere de pensii speciale, cum e domnul deputat Florin Iordache, care a semnat patru propuneri legislative privitoare la pensii calculate altfel decât pe principiul contributivităţii. (...) Toate pensiile nesimţite vor fi tăiate (...) Toate deciziile nedrepte de pensionare - care au dus la nişte pensii uriaşe care nu au nicio legătură cu veniturile şi contribuţiile beneficiarilor acestor pensii - cu siguranţă fac obiectul analizei Guvernului şi a unei soluţii care să pună punct plăţii acestor pensii nesimţite”, a spus prim-ministrul la finalul şedinţei Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal.
Premierul a dat ca exemplu pensiile unor foşti poliţişti, „duble în raport cu salariul brut aflat în plată”.
„Toate acestea trebuie să facă obiectul unor revizuiri şi unor reglementări pentru readucerea pensiilor într-un cadru al bunului simţ şi al decenţei”, a subliniat şeful Executivului.
PNL militează pentru includerea principiului contributivităţii în calculul pensiei
El a explicat că PNL militează pentru includerea principiului contributivităţii în calculul pensiei, cu excepţia pensiilor de serviciu pentru cadrele militare.
Orban a adăugat că PNL nu a intenţionat sistarea acordării pensiilor viagere pentru sportivi, indemnizaţiilor de merit ale oamenilor de cultură, academicienilor.
„Mai bine se adoptă proiectul de lege şi eventual îl corectăm în Guvern fie prin angajare de răspundere, fie prin ordonanţă de urgenţă. (...) Noi susţinem adoptarea proiectului pentru că este al PNL şi coincide poziţiei PNL şi orice corectură ulterioară suntem gata să o facem”, a mai spus Orban.
Premierul arată că este necesară o dezbatere amplă în societate privind pensiile „pentru a elimina nedreptăţi, inechităţi, discriminări (...), ca să dăm o lege corectă, dreaptă, o oglindă fidelă a modului în care se stabileşte un drept la pensie”.
Referindu-se la pensiile magistraţilor, Orban a menţionat că „CCR va decide dacă este sau nu constituţională legea” şi că PNL va corecta „orice decizie şi anumite prevederi care nu au făcut parte din proiectul de lege iniţial”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News