Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România. Aeronava trimisă special a aterizat la București și, mai departe, lumina va ajunge la parohii. Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a continuat și în acest an, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.
Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi va fi oferită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române. Conform Patriarhiei Române, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.
Sfânta Lumină a ajuns sâmbătă la ora 13.55 la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Ceremonia a fost condusă de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. 2.500 de credincioși au participat la eveniment, potrivit basilica.ro. Sâmbătă seară, în intervalul orar 19.30 – 20.30, va avea loc, pe Colina Bucuriei, procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală.
Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari
Focul Haric s-a aprins, în acest an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Locul este verificat pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea. Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.
Controverse în privinţa acestui fenomen
Totuşi, de-a lungul timpului au existat controverse în privinţa acestui fenomen. Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit că miracolul a încetat să se mai producă. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Bauldouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt.
Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, există unii sceptici care spun că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia în Biserică. Ei spun că acestea sunt împregnate cu fosfor alb care poate să ia foc spontan în contact cu aerul umed.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30-14:30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News