Luna iulie a anului 2023, cea mai caldă din istorie, susține Organizaţia Meteorologică Mondială şi Observatorul European Copernicus

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

După trei săptămâni de caniculă în mare parte din emisfera nordică, iulie va fi declarată în mod sigur cea mai caldă lună iulie din istorie, depăşind recordul din 2019, estimează Organizaţia Meteorologică Mondială şi Observatorul European Copernicus. Octavian Begu are detalii.

Potrivit acestor instituţii, evenimentul este fără precedent în ultima mie de ani şi reprezintă un semnal privind viitorul climatic al planetei. În ciuda a trei ani de manifestare a fenomenului ciclic de răcire globală,, care a mascat efectele încălzirii climatice, intervalul 2015-2022 va fi cel mai călduros din istorie, dar acum a intrat în acţiune fenomenul invers El Nino, care poate duce la doborârea de noi recorduri în domeniu. France Presse aminteşte că vara anului trecut a fost cea mai călduroasă în Europa, ceea ce a provocat 60.000 de decese în plus faţă de normal.

După o lună iunie cu temperaturi record, primele trei săptămâni din iulie sunt deja cele mai calde înregistrate vreodată. Iar anomalia de temperatură măsurată de Copernicus, care deţine date încă din 1940, este de aşa natură încât nu este necesar să se aştepte până la sfârşitul lunii pentru a se confirma acest record.

Dincolo de precizia fină a măsurătorilor moderne, datele paleoclimatologice, pornind de la inelele copacilor până la nucleele de gheaţă, sugerează că aceste temperaturi actuale sunt cu siguranţă "fără precedent în istoria noastră din ultimele câteva mii de ani", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S).

Şi, chiar "pe o perioadă mult mai lungă, probabil în jur de 100.000 de ani", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă

Secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că a sosit era fierberii globale şi că dacă se iau imediat măsuri de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, se pot evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Consumul mondial de cărbune a atins însă un nou record anul trecut şi va rămâne în apropierea acestui nivel de 8,3 miliarde de tone şi în 2023, pe măsură ce consumul puternic din Asia va compensa scăderile din Statele Unite şi Europa, a anunţat tot astăzi Agenţia Internaţională a Energiei în raportul său anual. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel