Luna iulie aduce un val de scumpiri pentru români

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Luna iulie aduce un val de scumpiri pentru români. Vezi în articol ce prețuri cresc și cum vor fi afectați cei cu venituri mici.

Luna iulie aduce pentru români o serie de creșteri de prețuri. De la începutul lunii, cetățenii vor plăti mai mult pentru combustibili și facturile de gaze.

Majorarea accizei va duce la creșteri de 40 de bani pe litru pentru motorină și 43 de bani pe litru pentru benzină, începând cu 1 iulie.

Specialiștii avertizează că scumpirea carburanților poate cauza creșteri de preț în lanț. Primele afectate vor fi alimentele, deoarece transportul acestora se realizează în principal pe cale rutieră în România.

Nici veștile despre cursul leu-euro nu sunt favorabile. Majoritatea analiștilor prevăd o depreciere a leului în perioada următoare. În lunile care urmează, euro ar putea depăși pragul de 5 lei, atingând 5,01 lei pentru un euro, iar în anul următor se estimează că va ajunge la 5,06 lei.

De la 1 iulie, creșterea prețurilor la gaze va determina, de asemenea, majorarea facturilor.

Pentru românii cu credite bancare, luna iulie aduce schimbări. Cei cu împrumuturi în lei, cu dobândă variabilă, vor avea rate ușor mai mici la bănci. Începând cu 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea de la 5,90% la 5,86%. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 7 lei, după ce a crescut cu peste 600 de lei în ultimii doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel