"Lupte" pentru lemnele de foc în România, după scumpire. Bărbat, jefuit de căruța cu lemne în mijlocul comunei 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Patru persoane denunțate în Italia pentru tăieri ilegale de păduri: Amenzi de 7.000 de euro și 1.000 de chintale de lemn confiscate
Patru persoane denunțate în Italia pentru tăieri ilegale de păduri: Amenzi de 7.000 de euro și 1.000 de chintale de lemn confiscate

Prețul mare al lemnelor de foc provoacă mari probleme celor care depind de această sursă de încălzire. Un bărbat a fost lăsat fără căruța cu lemne chiar în mijlocul comunei în care locuiește. 

 Un bărbat de 31 de ani a fost oprit pe DJ 702A în localitatea dâmboviţeană Voia de doi indivizi care l-au ameninţat şi i-au furat căruţa cu lemne, informează, miercuri, IPJ Dâmboviţa.

"La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 8 Poliţie Rurală Valea Mare au fost sesizaţi de un bărbat cu privire la faptul că i-a fost sustrasă căruţa cu lemne. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că doi bărbaţi, prin adresarea de ameninţări şi acte de violenţă, în timp ce se aflau pe DJ 702A, în localitatea Voia, ar fi deposedat persoana vătămată, un bărbat de 31 de ani, de materialul lemnos pe care îl transporta cu un atelaj hipo", precizează IPJ Dâmboviţa.

Poliţiştii au efectuat două percheziţii domiciliare în Voia, iar materialul lemnos a fost recuperat.

 

Guvernul a emis o ordonanță de plafonare a lemnului de foc la 400 lei metrul cub. Asociațiile din România critică decizia

 

 

Ordonanţa de Urgenţă care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece nu îşi va atinge scopul declarat şi anume protejarea populaţiei, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). 

Asociaţia precizează că împărtăşeşte preocupările şi îngrijorările asociaţiilor de profil şi ale operatorilor economici care sunt direct impactaţi de prevederile OUG 134/2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase.

AMRCR consideră că, în forma actuală, Ordonanţa de Urgenţă care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece nu îşi va atinge scopul declarat - protejarea populaţiei - şi ar putea determina obstacole în piaţa lemnului, generând dificultăţi de achiziţie a lemnului de foc şi a produselor derivate din lemn, cu repercusiuni asupra consumatorului final.

"Credem că plafonarea de preţ doar la vânzătorul final va crea blocaje pe piaţă şi va afecta desfăşurarea concurenţială a activităţii operatorilor din domeniu, penalizând exact acele companii care respectă regulile pieţei şi sunt responsabile faţă de consumator", spun reprezentanţii organizaţiei.

AMRCR îşi exprimă speranţa că factorii de decizie vor lua în considerare o revizuire cât mai rapidă a actului normativ, cu atât mai mult cu cât este necesar ca reglementările legislative emise să includă precizări clare privind aplicabilitatea şi modul de implementare, pentru a evita o eventuală distorsionare a pieţei în plină criză a energiei şi în debutul sezonului rece.

AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale "Concordia" şi a organizaţiei "EuroCommerce". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel