Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Mă mut înapoi în țară, iar copilul meu este la grădiniță. Cum îl înscriu în România? Ce prevede noua Lege a învăţământului preuniversitar

Gabriela Ungureanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Anul școlar abia a debutat, dar părinții au 'frământări" școlare tot timpul anului. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre revenirea familiei în țară și obșinuirea copilului preșcolar cu un mediu nou.

Anul școlar 2023-2024 începe cu o lege nouă. Pe 3 septembrie a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, parte din programul președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”. Concepută în mandatele a doi miniștri - Sorin Cîmpeanu și Ligia Deca, Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar, împreună cu Legea 199/2023 privind învățământul universitar, înlocuiesc vechea Lege a educației naționale, acum abrogată.

În primul rând, este nevoie ca micuțul să fie înscris la un medic de familie în România. Despre Cum se pot înscrie românii întorși din străinătate la un medic de familie din România? Ce acte sunt necesare și pașii de urmat - am relatat pe larg în articolul publicat anterior în secțiunea „Vești bune de acasă“

Marius și Adelina au plecat, imediat după nuntă, în Olanda, pentru a strânge bani pentru o casă. Au trecut 7 ani de atunci, și-au luat și căsuța mult-dorită la Călărași, au făcut un băiețel, Andrei, care are 5 ani acum și o fetiță urmează să vină pe lume. Andrei a mers la grădiniță în orășelul unde au locuit, dar din august au revenit în țară. Au reușit să îl înscrie pe băiat la grădinia cea mai apropiată de casa lor, dar demersul li s-a părut destul de greoi.

Înscrierea la medicul de familie, obligatorie

 

„Este necesar ca, în prima zi, cei care intră pentru prima dată în colectivitate să prezinte așa numita „adeverința medicală de înscriere în colectivitate“, modelul din Anexa nr. 16.1, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2 – eliberate de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității“, a explicat inspectorul școlar pentru educaţie timpurie. 

Documentele necesare pentru înscrierea copilului revenit cu familia din străinătate sunt: cerere-tip (de la prima unitate de învăţământ pentru care se optează sau de pe website-ul inspectoratelor școlare); copie a certificatului de naştere al copilului; copie a cărţii de identitate a părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal; fişa medicală, completată potrivit reglementărilor în vigoare; aviz epidemiologic; hotărâri judecătoreşti – dacă este cazul;documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale/specifice ale celor trei unităţi de învăţământ pentru care au optat; adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal.

La înscrierea copiilor în grădiniţele de stat nu se percep taxe

 

Înscrierea copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțită de documente justificative.

„Cererea-tip de înscriere se poate transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la sediul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii copiilor. În situația transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe proprie răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere. Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise/depuse de către părinte“, a explicat expertul în educație.

Cum aleg grădinița care se potrivește cel mai bine copilului meu, recent venit din afara țării?

 

Criteriile utilizate pentru căutarea unei grădinițe includ:

Apropierea de domiciliu: Părinții pot consulta cartografia școlară disponibilă pe site-ul http://siiir.edu.ro/carto/ sau pe site-ul ARACIP (http://aracip.edu.ro) pentru a găsi adresele grădinițelor din apropierea locuinței lor.

Programul de funcționare: Grădinițele pot avea program normal (doar dimineața) sau program prelungit (cu activități și după-amiaza, oferind masă, odihnă pentru copii, programe de timp liber etc.). Aceste informații sunt disponibile pe aceleași adrese menționate mai sus.

Facilitățile și programele educaționale oferite: Părinții pot verifica dacă grădinița dispune de facilități precum spațiu de joacă, sală de sport, echipamente informatice, posibilitatea învățării unei limbi străine sau a unui instrument muzical, etc. Raportul anual de evaluare internă a calității grădiniței poate fi găsit pe site-ul http://aracip.eu, care dispune de un motor de căutare.

Costurile asociate: Părinții ar trebui să afle dacă este necesară plata unei taxe de școlarizare (la grădinițele private) sau a altor costuri, cum ar fi cele pentru masă sau programe educaționale (la grădinițele de stat sau private).

După ce au ales o grădiniță, părinții ar trebui să solicite reprezentanților acesteia documente precum Ordinul de Ministru de autorizare de funcționare provizorie, Ordinul de Ministru de acreditare sau Atestatul de calitate emis de ARACIP, în funcție de situația specifică a grădiniței.

Grădinița a devenit obligatorie

 

Potrivit Art. 13.  (1)  din Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar, „Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal“. Art. 99, alin 1 al aceluiași act prevede că „la finalul grupei mari a grădiniței, cadrul didactic responsabil de educația preșcolarilor, în colaborare cu consilierul școlar, întocmește un raport descriptiv de evaluare privind dezvoltarea fizică și dobândirea competențelor cognitive și socioemoționale ale fiecărui copil. Acest raport este elaborat în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației“. Așadar, înscrierea copilului revenit din străinătate la grădiniță este obligatorie, în vederea înscrierii ulterioare la școală, în clasa pregătitoare. 

„În ceea ce priveşte înscrierea copiilor, cu vârsta mai mică de şase ani, care vin din străinătate şi nu mai pleacă din România, este necesară introducerea acestora în clasa pregătitoare, cea dinaintea ciclului primar de învăţământ. În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august ale anului în curs, inclusiv copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie. În acest caz, înscrierea este posibilă în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar, eliberată de unitățile de învățământ de nivel preșcolar sau, dacă nu au frecventat grădinița, în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), după caz“, a mai explicat inspectorul școlar.

Astfel, în vederea evaluării copiilor care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate sunt necesare:

- înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.445/2022;

- planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării + afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;

- desfășurarea evaluării;

- eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;

- soluționarea de către Comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar (Comisia județeană/a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel