Măcelarii, cei mai căutați lucrători în Marea Britanie, se dau vize de urgență. Crescătorii de porci, ameninţaţi cu falimentul

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Sectorul creşterii porcilor din Marea Britanie a avertizat luni că riscă falimentul după ce un exod al muncitorilor est europeni a creat un deficit de măcelari astfel că 170.000 de porci aşteaptă la ferme să fie sacrificaţi, transmite Reuters. În ultimii ani, muncitorii români au fost extrem de numeroși în domeniul procesării cărnii în toată Europa.

Preşedintele asociaţiei reprezentative National Pig Association (NPA), Rob Mutimer, şi preşedintele sindicatului fermierilor britanici National Farmers Union (NFU), Minette Batters, au apreciat că măsurile privind acordarea de vize în regim de urgenţă, care erau destinate să limiteze impactul Brexitului şi al pandemiei de COVID-19, nu funcţionează.

"Situaţia este cumplită la fermele de porci, atât din punct de vedere al animalelor care aşteaptă să fie sacrificate cât şi financiar", susţin cele două organizaţii într-o scrisoare comună trimisă ministrului britanic al Mediului, George Eustice.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul de la Londra a oferit vize de urgenţă pentru 800 de măcelari din străinătate, însă potrivit datelor NPA doar 105 de măcelari au venit sau urmează să vină în Marea Britanie pentru a lucra pe o perioadă de şase luni.

Măcelarii, cei mai căutați lucrători în Marea Britanie



Cele două organizaţii au avertizat că fermele pierd banii de pe urma porcilor ajunşi la maturitate şi care ar fi gata pentru procesare dar sunt blocaţi la ferme adăugând că cel puţin 30.000 de scroafe de reproducţie au fost pierdute pe parcursul ultimelor şase luni, echivalentul a aproximativ 10% din efectivele de porcine din Marea Britanie.

"Vedem deja o scădere semnificativă a efectivelor de reproducţie şi suntem îngrijoraţi că, dacă nu se face nimic, am putea vedea un exod masiv din această industrie pe parcursul următoarelor 12 luni. După ce vom pierde această bază de producţie nu o vom mai putea recupera", susţin semnatarii scrisorii.

Cele două organizaţii susţin că zeci de mii de porci sunt sacrificaţi chiar la ferme de către producători, care nu mai au însă spaţii libere, şi au făcut un apel către Guvern să organizeze o întâlnire de urgenţă cu firmele din lanţul de aprovizionare pentru găsirea de soluţii.

Se dau vize de urgență pentru măcelari



Potrivit NPA şi NFU, în prima săptămână din acest an unii fermieri au declarat că doar jumătate dintre porcii contractaţi au fost preluaţi de procesatori. În aceste condiţii, costurile asociate cu efectivele suplimentare de porci, creşterea costului cu nutreţul animalelor şi scăderea preţurilor au făcut ca fermierii să piardă aproximativ 25 de lire sterline (34 de dolari) pentru fiecare porc timp de aproape un an.

De asemenea, cele două organizaţii au cerut Guvernului să îi încurajeze pe retaileri să deruleze campanii de marketing pentru a stimula vânzările de carne de porc provenită din Marea Britanie, astfel încât şi procesatorii să îşi intensifice activitatea.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra a declarat că Executivul se aşteaptă la progrese în următoarele luni în ceea ce priveşte reducerea efectivelor excedentare de porci de la ferme.

Industriile din Marea Britanie au avertizat în repetate că au probleme în a continua să funcţioneze după ce muncitorii europeni s-au întors acasă, lăsând goluri mari în ferme, uzine şi în întregul sector al transportului de marfă, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel