Preşedinţii Macron şi Trump s-au întâlnit în Biroul Oval al Casei Albe în timpul unei videoconferinţe G7, la care restul liderilor din Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Italia au participat virtual.
Iniţial, preşedintele francez urma să participe de la distanţă, dar în cele din urmă a participat personal, profitând de faptul că se afla în vizită la Washington.
La ieşirea de la Casa Albă, la două ore şi 40 de minute după sosirea sa, Emmanuel Macron a declarat presei că întâlnirea G7, care a avut loc cu uşile închise, a decurs în mod "perfect".
"A fost foarte bine, foarte prietenos, ca întotdeauna. Am făcut videoconferinţa G7 în Biroul Oval şi apoi am avut o primă conversaţie. O să revin în curând", le-a răspuns şeful statului francez jurnaliştilor care l-au întrebat despre primirea de către Trump.
Ulterior, a ieşit din Casa Albă însoţit de delegaţia sa şi urmat de jurnalişti. A mers apoi la Blair House, reşedinţa oficială a liderilor străini, situată vizavi de Casa Albă, unde a revenit la ora locală 12:15 (17:15 GMT).
Preşedintele francez avea apoi programată o întâlnire cu omologul său american în Biroul Oval, urmată de un prânz de lucru şi o conferinţă de presă comună la ora locală 14:00 p.m. (20:00 GMT).
Întâlnirea lor coincide cu trei ani de la începerea războiului din Ucraina. Macron este primul lider european pe care Trump l-a primit de la revenirea sa la Casa Albă pe 20 ianuarie. Joi Trump se va întâlni cu premierul britanic Keir Starmer cu care Emmanuel Macron s-a coordonat în mod special. Londra şi Paris lucrează la desfăşurarea unei forţe europene în Ucraina, odată încheiat un acord de pace, pentru a descuraja Rusia să atace din nou.Cele două capitale speră la "garanţii solide de securitate" din partea SUA.
Întâlnirea dintre Macron şi Trump are loc după ce preşedintele american a surprins Europa anunţând, pe 12 februarie, că a vorbit telefonic cu preşedintele Putin şi a ajuns la un acord cu Moscova pentru a începe "negocierile imediat" cu scopul de a pune capăt războiului. În plus, preşedintele american a declarat recent că Ucraina este responsabilă de război.
Având în vedere schimbarea poziţiei preşedintelui Trump, Emmanuel Macron a încercat să unifice Europa într-o poziţie comună şi, prin urmare, săptămâna trecută a organizat două întâlniri cu ţări membre UE şi NATO, precum şi cu Canada, pentru a coordona un răspuns. La trei ani după ce a încercat, în zadar, să-l descurajeze pe Vladimir Putin de la atac, Emmanuel Macron se angajează într-o misiune la fel de incertă alături de preşedintele american. El se află la Washington ca purtător de cuvânt al europenilor.
Pe reţelele de socializare, Macron a anunţat că va aborda întâlnirea sa cu Donald Trump cu intenţia de a face apel la ego-ul său şi de a-l face să vadă că este în interesul comun al americanilor şi al europenilor să nu dea dovadă de slăbiciune în faţa preşedintelui Putin în timpul negocierilor conduse de SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
"Sprijinul nostru pentru Ucraina va rămâne neclintit. Sunt la Washington pentru a aminti acest lucru şi a merge mai departe cu preşedintele Trump şi aliaţii noştri", a spus liderul francez din X, amintind că Ucraina luptă "pentru suveranitatea şi libertatea sa".
Preşedintele francez vrea să prezinte omologului american "propuneri de acţiune" pentru a îndepărta "ameninţarea rusă" în Europa şi pentru a garanta o "pace durabilă" care să nu se transforme într-un dictat pentru ucraineni.
Emmanuel Macron vrea să îşi convingă omologul american, care nu şi-a ascuns niciodată fascinaţia faţă de liderii autoritari, că Rusia constituie o "ameninţare existenţială" şi că Vladimir Putin "nu va respecta neapărat" o încetare a focului.
Dincolo de Ucraina, întregul echilibru transatlantic construit după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial este ameninţat de revenirea la putere a lui Donald Trump, atât din punct de vedere al apărării, cât şi al comerţului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News