Comentariile președintelui au fost făcute în contextul în care miniștrii au acuzat tinerii care folosesc platforme precum Snapchat și TikTok de organizarea și încurajarea revoltelor și a violențelor, după ce săptămâna trecută un adolescent a fost împușcat în timpul unui control al poliției în trafic într-o suburbie a Parisului.
"Trebuie să ne gândim la modul în care tinerii folosesc rețelele de socializare... atunci când lucrurile scapă de sub control, s-ar putea să trebuiască să le reglementăm sau să le tăiem. Mai presus de toate, nu ar trebui să facem acest lucru în focul momentului și mă bucur că nu a fost nevoie să o facem", a declarat Macron la o reuniune a peste 200 de primari ale căror municipalități au fost afectate de violențe.
Macron ia în calcul întreruperea accesului la rețelele de socializare, "atunci când lucrurile scapă de sub control" în Franța
"Cred că este o dezbatere reală pe care trebuie să o avem la lumina zilei", le-a spus Macron primarilor într-o înregistrare video obținută de televiziunea BFM.
Criticii au spus că acest lucru ar pune Franța alături de țări autoritare precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord în a lua în considerare astfel de măsuri.
Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, a scris pe Twitter: "Țara drepturilor omului și a cetățenilor nu se poate alinia cu acele mari democrații din China, Rusia și Iran".
Opoziția îl compară cu dictatorii
Olivier Marleix, de la partidul de centru-dreapta Les Républicains, a adăugat: "Să tăiem rețelele sociale? La fel ca în China, Iran, Coreea de Nord? Chiar dacă este o provocare pentru a distrage atenția, este de foarte prost gust."
The Guardian a contactat Palatul Élysée pentru un răspuns la această dispută.
Săptămâna trecută, Macron a cerut companiilor de socializare să dea dovadă de "simț de răspundere" și să elimine postările sensibile, în special cele care arată sau încurajează violența sau jafurile.
Miniștrii francezi s-au întâlnit, vineri, cu reprezentanți ai TikTok și Snapchat. A doua zi, ministrul Justiției, Éric Dupond-Moretti, a sugerat că vor fi luate măsuri legale pentru a-i identifica pe cei care folosesc rețelele de socializare pentru a organiza acte ilegale și a-i aduce în fața instanței.
Revolte de mai bine de o săptămână
Guvernul se luptă cu revolte și jafuri de când un ofițer de poliție l-a ucis pe Nahel M, în vârstă de 17 ani, în timpul unui control în trafic, la 27 iunie, reaprinzând acuzațiile de lungă durată de rasism sistemic în rândul forțelor de securitate din Franța.
Întâlnirea de marți a lui Macron cu cei peste 200 de primari a fost prezentată ca o oportunitate de a explora "motivele profunde" ale acestei situații.
Dar, cu oficiali de dreapta și de stânga arătându-se cu degetul unii pe alții și fiecare parte insistând asupra propriilor soluții, Macron a declarat la sfârșitul întâlnirii că nu au reușit să găsească unanimitate.
Zartoshte Bakhtiari, primarul din Neuilly-sur-Marne, la est de Paris, a declarat: "Am venit să îl aud pe președinte oferindu-ne o viziune, stabilind un curs. Nu am venit pentru o ședință de terapie de grup".
Macron ar fi sugerat, de asemenea, să îi amendeze pe părinții copiilor implicați. "La prima infracțiune, trebuie să găsim o modalitate de a sancționa financiar și ușor familiile", a spus el, potrivit comentariilor raportate de ziarul Le Parisien.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News