Macron vrea reformarea regulii unanimității votului în ce privește politica externă a UE

Elena Didila |
Data publicării:
Președintele Francez, Emmanuel Macron
Președintele Francez, Emmanuel Macron

Președintele francez mai spune că este în favoarea reformării tratatelor și a depășirii regulii unanimității în politica externă.

Propunerile lansate de către Emmanuel Macron

 

În Parlamentul European din Strasbourg Macron a luat cuvântul după liderul Comisiei UE Ursula von der Leyen și președintele Eurocamerului, Roberta Metsola.

Toată lumea este a fost de acord asupra unui punct: proiectele de lege întocmite de cetățeni în dialog cu politicienii în timpul Conferinței trebuie să aibă răspunsuri din partea UE. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, tratatele trebuie revizuite. "Una dintre modalitățile" de a face acest lucru, a explicat Macron, "este convocarea unei convenții de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European", a adăugat el.

 

Dar reformarea tratatelor în ce scop? 

 

Pentru șeful Elysée-ului, unul dintre punctele de revizuit este, fără îndoială, regula unanimității atunci când cele 27 de guverne UE trebuie să decidă asupra politicii externe: până în prezent, un vot împotrivă este suficient pentru a opri o propunere.

Embargoul rusesc asupra petrolului este o dovadă în acest sens, Ungaria stăpânind asupra acestei măsuri. 

De asemenea, Macron s-a declarat pentru a se proceda chiar cu mai mult curaj în folosirea „cooperării sporite” cu care un grup de state poate decide să se integreze la un nivel superior, adică să ia decizii comune fără a aștepta ca toți să adapteze alte state membre UE: „Trebuie să accelerăm ritmul creării de convergențe pentru a afirma puterea Europei, atâta timp cât este o cale deschisă tuturor, nu exclusivă”. 

Aceste „grupuri de avangardă” sunt utile pentru integrarea continentului, a adăugat el. Macron a deschis ușa și ideii de a acorda Parlamentului European puterea de inițiativă legislativă, în prezent apanajul Comisiei, potrivit Today.

Mai puțin dezbinătoare, poate, este cea de-a doua propunere a lui Macron care a reieșit din discursul său de la Strasbourg: crearea unei „comunități politice europene care să fie o nouă organizație la care națiunile democratice ale continentului aderă la valorile fundamentale, un nou spațiu pentru cooperare politică, securitate, în sectoare de la energie la transport”. 

Potrivit ideii lui Macron, care este o propunere veche înaintată de ilustrul său predecesor, François Mitterrand, este un „complement” la structura UE, o extindere care permite țări precum Ucraina să fie menținute la aceeași masă, dar chiar și foști membri precum Marea Britanie.

 

Până la urmă, există țări precum Albania și Macedonia de Nord care s-au angajat de mult timp în calea lor de aderare și care au finalizat recent toate reformele necesare pentru a se alătura clubului. Dar Macron le blocase ultimul pas. Acum, odată cu presiunea tot mai mare de a aduce Kievul mai aproape, riscul este ca extinderea UE să includă și alte țări care au fost de mult timp pe lista de așteptare. 

„Voi lucra la acest proiect împreună cu ceilalți lideri europeni în următoarele luni, este în joc stabilitatea continentului nostru”, a asigurat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel