"MAE continuă demersurile pentru organizarea zborului de repatriere a cetățenilor români blocați în Maroc, organizat în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, respectiv la nivelul Guvernului. Până la acest moment, pe baza solicitărilor de asistență consulară primite de către misiunea diplomatică de la Rabat, 127 de cetățeni români au cerut să fie repatriați”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
De asemenea, potrivit sursei citate, prin coordonarea pe linie consulară realizată de către Ambasada României la Rabat cu Delegația UE și misiunile celorlalte state membre UE acreditate în Maroc, vor fi preluați pe zborul de repatriere și 53 cetățeni europeni, respectiv 15 polonezi, 13 croați, 10 maghiari, 4 bulgari, 3 germani, 3 greci, 2 sloveni, 2 lituanieni și un austriac.
„Ambele liste de pasageri (români și străini) au un caracter provizoriu, urmând a fi finalizate și transmise operatorului aerian până în dimineața zilei de 2 decembrie 2021. Reprezentanții misiunii diplomatice în Maroc și consulul onorific al României la Marrakesh se află în contact permanent cu cetățenii români care au solicitat sprijin consular și îi vor asista în cadrul formalităților de repatriere”, menționează comunicatul MAE.
De asemenea, MAE acționează în strânsă coordonare cu celelalte instituții competente și acordă întreg sprijinul pentru buna desfășurare a operațiunilor de repatriere a cetățenilor români și a cetățenilor europeni prin intermediul zborului special, organizat în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, respectiv la nivelul Guvernului.
MAE reiterează apelul adresat cetățenilor români aflați temporar în Maroc și care se gasesc în imposibilitatea de a identifica un zbor de întoarcere în țară, de a contacta reprezentanții Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.
Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunțat marți Ambasada României din această țară. Turiștii români aflați acolo au creat un grup pe o rețea de socializare intitulat „Izolați în Maroc” și caută soluții pentru revenirea în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News