Ministerul Afacerilor Externe anunță că din cauza suspendării zborurilor din Africa de Sud către Uniunea Europeană, ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus, Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români.
Este vorba despre turiști, navigatori și membri ai unei delegații sportive ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări.
„MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive, pentru asigurarea celor necesare și, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt în legătură cu autoritățile locale pentru prelungirea vizei de ședere a cetățenilor români aflați pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul”, anunță reprezentanții MAE.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și cu autoritățile locale și acordă asistență consulară.
Românii care vin țări africane intră în carantină
Călătorii români, care vin din țări africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Epidemiologul spune că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva COVID-19.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că OMS și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în 7 țări, după ce au fost izolate tulpini de îngrijorare ale virusului corona, care se pare că au mutații majore.
În acest context, a fost adoptată o hotărâre CNSU privind restricții pentru românii care vin din acele zone afectate.
„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (...), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai spus că urmează să vedem în viitor dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest virus și dacă evoluția bolii este modificată față de varianta standard sau față de varianta Delta.
„Trebuie să spunem foarte clar (...) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News