Conform lui Radu Filip, MAE menține legătura cu autoritățile israeliene prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului Consular de la Ramallah. El a subliniat că cetățenii români din Israel ar trebui să fie atenți la mesajele transmise de MAE și la informațiile furnizate de autoritățile israeliene.
„Celula de criză care s-a activat la nivelul Ministerului Afacerilor Externe este în legătură, prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv, precum şi Oficiul consular de la Ramallah, cu autorităţile israeliene. Noi am făcut apel la cetăţenii români care sunt în Israel şi care doresc să revină în România să urmărească, în primul rând să fie foarte atenţi la toate mesajele pe care Ministerul Afacerilor Externe le transmite. Acolo prin primesc indicaţii, primesc informaţii cu privire la repatrieri, zborurile de repatriere pe care le efectuăm, precum şi informaţii pe care autorităţile israeliene le transmit. Colegii noştri de la consulat, de la ambasadă, sunt în legătură cu aceste grupuri şi folosesc acest prilej în primul rând pentru a reitera apelul pe care l-am făcut cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în statul Israel să-şi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica Alerte de călătorie de pe site-ul nostru, iar cei care se află acolo, pe teritoriul acestui stat, să se adreseze Ambasadei României din din Tel Aviv, să-şi notifice prezenţa în regiune, comunicând totodată şi datele de identificare şi propriile coordonate“, a declarat Radu Filip purtător de cuvânt al MAE, în direct la Digi24.
MAE afirmă că s-au primit doar opt cereri de repatriere din Israel
În ceea ce privește cererile de repatriere, Radu Filip a menționat că până în prezent există opt astfel de cereri înregistrate, dar a subliniat că situația se schimbă constant și că numărul acestora ar putea crește.
„Trebuie să ţineţi cont de faptul că aceste cereri sunt fluide, şi situaţia de acolo este fluidă. Pe de altă parte, zborurile, traficul aerian nu este restricţionat în niciun fel, dar până acum noi îi avem în evidenţă pe toţi cetăţenii care s-au notificat la ambasadă. În principal sunt cetăţeni turişti, pelerini în marea lor majoritate, şi aceştia sunt deocamdată prioritatea noastră. Ca cereri de repatriere sunt la acest moment doar opt cereri de repatriere“, a mai spus acesta.
În legătură cu anularea unor curse de către companii aeriene, Radu Filip a explicat că MAE, împreună cu autorități precum Patriarhia Română, Asociația Națională a Agențiilor de Turism și TAROM, lucrează la identificarea soluțiilor pentru repatrierea cetățenilor români. El a îndemnat românii să țină legătura cu Ambasada României din Tel Aviv pentru a primi informații actualizate despre zborurile de repatriere.
„Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ţinând legătura cu autorităţile, inclusiv cu Patriarhia Română, inclusiv cu ANAT, inclusiv cu TAROM, tocmai pentru a identifica soluţii în vederea oferirii cetăţenilor români să aibă posibilitatea să se întoarcă în România“, a punctat reprezentantul MAE.
În ceea ce privește datele exacte ale viitoarelor zboruri TAROM, Radu Filip a explicat că situația este fluidă și că, în prezent, nu poate oferi informații detaliate. El a recomandat cetățenilor români să țină legătura cu Ambasada României și Consulatul României din Israel pentru a afla cele mai recente actualizări privind repatrierea.
„Îi îndrum şi îi încurajez pe turiştii de acolo să ţină legătura cu colegii mei de la ambasadă şi de la de la consulat, care au stat aseară până la îmbarcarea tuturor celor 346 de cetăţeni români şi străini, care au fost repatriaţi prin intermediul zborurilor TAROM, şi din acest motiv tot cu ei ar trebui să ţină legătura. În primul rând să-şi notifice prezenţa la misiunile diplomatice şi apoi colegii mei, prin intermediul grupurilor de WhatsApp, prin intermediul mijloacelor de comunicare pe care le au la dispoziţie, le vor oferi informaţii cu privire la alte zboruri organizate, cu privire la diverse alte posibilităţi de repatriere“, a adăugat Radu Filip.
Situația rămâne una dinamică, iar autoritățile fac eforturi pentru a ajuta românii blocați în Israel să se întoarcă în țară.
Iohannis, despre aducerea în ţară a românilor din Israel: „Sunt între 800-900 de români“
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară a celor care vor să revină în ţară rapid, lucru care va fi posibil în curând.
"Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta", a spus şeful statului, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News