În comunicatul remis presei, MAE anunță că „se alătură Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în demersul de a expune public și a condamna încercările repetate ale Federației Ruse de interferență în procesele politice și electorale din state democratice”.
România a susținut de asemenea adoptarea unei declarații a Uniunii Europene pe această temă, precizează MAE.
„România își exprimă îngrijorarea față de utilizarea în creștere, la nivel global, a operațiunilor cibernetice în context electoral, amplificate de interferență în spațiul informațional, în scopul de a submina procesele democratice și încrederea în autorități în statele care împărtășesc aceleași valori și aspirații. În acest sens, considerăm deosebit de relevantă și expunerea recentă în Republica Moldova a acțiunilor de interferență hibridă vizând alegerile locale din noiembrie 2023. Manifestăm îngrijorare față de amploarea și complexitatea acestor acțiuni, pe care le considerăm inacceptabile”, afirmă MAE în comunicat.
Ministerul de Externe de la Londra l-a convocat pe ambasadorul rus
Ministerul român punctează că „astfel de activități contravin normelor de comportament responsabil în spațiul cibernetic, agreate de toate statele membre ONU”, și subliniază „importanța respectării depline a acestora, în vederea menținerii stabilității și prevenirii conflictelor”.
Amintim că Ministerul de Externe de la Londra l-a convocat, joi, pe ambasadorul rus și a sancționat două persoane în legătură cu „o încercare persistentă și nereușită” a unor spioni cibernetici ruși de a interveni în politica britanică.
Un grup de hackeri denumit „Cold River” de către cercetătorii în domeniul securității cibernetice, care lucra în numele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a vizat politicieni, jurnaliști și ONG-uri britanice pe o perioadă de mai mulți ani, a precizat MAE britanic într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News