Potrivit unui comunicat de presă, există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetaţie în următoarele regiuni:
* insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
* regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) şi Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).
Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenţie sporită şi să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu (ex. arderea/curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini/dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea/arderea vegetaţiei de pe loturile agricole - interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.
Recomandările MAE pentru românii aflați în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Grecia, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu în zona în care se află, să urmeze întocmai instrucţiunile autorităţilor competente (poliţie, pompieri etc.).
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi ale Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro , http://salonic.mae.ro , https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro , www.meteoalarm.org , www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs ), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Pompierii români au intervenit pentru stingerea unor incendii de pădure în Schimatari, Grecia
Modulul național specializat de stins incendii de pădure acționează luni, 4 iunie, pentru lichidarea unui incendiu, în zona regiunii Schimatari, situată la nord de Atena, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
28 de pompieri români, trei mașini de stingere incendii de pădure și o cisternă de mare capacitate intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului care afectează o suprafață considerabilă de vegetație uscată.
Un rol foarte important pe timpul misiunii este reprezentat de cisterna de mare capacitate, utilizată pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de stingere. Autospeciala poate transporta 30.000 litri apă și este utilă în zonele unde nu există surse suplimentare de alimentare (hidranți, râuri, lacuri sau alte surse de apă).
Pompierii români acționează în sprijinul colegilor eleni, care au dislocat, în zona Dilesi, un număr mare de resurse (peste 25 de mașini de stingere, precum și aeronave specializate).
Intervenția modulului are loc la solicitarea ofițerului elen, delegat în asistarea și buna desfășurarea a întregii misiuni derulate de salvatorii români.
Vântul puternic a alimentat flăcările în zona Schimatari, la aproximativ 50 km de capitală, pe fondul unor temperaturi în creștere, notează Reuters.
Oficialii au îndemnat locuitorii să părăsească orașul Dilesi și au oprit un serviciu feroviar local, în timp ce peste 100 de pompieri, susținuți de patru avioane și două elicoptere, au luptat împotriva incendiului.
Echipele de intervenție încercau, de asemenea, să stingă un incendiu în zona Achaia, în sudul peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate.
Anul trecut, incendiile de vegetație au devastat aproximativ 300.000 de hectare de pădure și tufișuri, în timp ce Grecia a suferit cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News