Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă preocuparea în contextul adoptării, la 10 decembrie, de către Adunarea Naţională a entităţii R. Srpska din Bosnia şi Herţegovina (BiH) a unui set de concluzii menite a prefigura un transfer de competenţe de la nivel central, fiind stabilit un termen de şase luni pentru pregătirea cadrului legal necesar reglementării formării instituţiilor entităţii.
"Această evoluţie reprezintă o provocare la adresa cadrului normativ şi politic stabilit de Acordurile de Pace de la Dayton, cu potenţiale consecinţe negative asupra stabilităţii regionale", arată MAE, într-un comunicat trasmis, marţi, Agerpres.
Sprijinul pentru continuarea parcursului european
Ministerul Afacerilor Externe reiterează "susţinerea deplină faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi Herţegovina, precum şi sprijinul pentru continuarea parcursului european al acestei ţări, conform angajamentelor politice asumate la cel mai înalt nivel în dialogul instituţional cu Uniunea Europeană şi cu statele membre".
"Funcţionarea instituţiilor din Bosnia şi Herţegovina trebuie să aibă ca obiectiv fundamental interesul tuturor cetăţenilor Bosniei şi Herţegovina, iar asigurarea acestui obiectiv constituie o responsabilitate esenţială a liderilor politici faţă de cetăţeni şi de viitorul acestora", explică MAE.
De asemenea, MAE susţine reluarea dialogului constructiv între toţi liderii politici şi face apel la renunţarea la retorica secesionistă, precum şi la concentrarea eforturilor asupra reformelor necesare procesului de aderare europeană.
Eforturile comunităţii internaţionale
Ministerul Afacerilor Externe salută şi sprijină pe deplin eforturile comunităţii internaţionale şi coordonarea transatlantică, cu atât mai semnificative în actualul context regional complex.
La 10 decembrie, Adunarea Naţională a R. Sprska a organizat o sesiune specială în cadrul căreia a adoptat o serie de concluzii în domeniile judiciar, militar, al securităţii şi al fiscalităţii menite a asigura un transfer de competenţe de la nivelul central al Bosniei şi Herţegovina la nivelul entităţii R. Srpska.
Adunarea Naţională a R. Sprska a adoptat, de asemenea, o "Declaraţie privind principiile constituţionale", care stipulează că autorităţile R. Srpska vor elabora o nouă Constituţie a entităţii, în care să fie menţionate toate competenţele acesteia, cu excepţia celor definite în Constituţia BiH, precum şi faptul că toate actele normative generate de Înaltul Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina sunt anticonstituţionale, ele nefiind adoptate procedural în Parlamentul BiH.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News