Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.
O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.
MAE: Mai mulți români, surprinși de cutremur într-un hotel din Turcia
Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.
MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.
Amintim că aproape 200 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit această regiune, prăbușind clădiri și trimițând locuitorii în stradă, potrivit CNN.
Cutremur cu magnitudinea de 7,8 în Turcia, aproape de Gaziantep: Sute de morți și clădiri prăbușite în două țări
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineață, imediat după ora locală 4.00, la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.
Ăână la această oră se știe că aproape 76 de persoane și-au pierdut viața și peste 440 au fost rănite în Turcia, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, AFAD.
În Siria vecină, cel puțin 111 persoane au murit și peste 500 au fost rănite, a raportat televiziunea de stat siriană citând Ministerul Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus.
Cutremur cu magnitudinea de 7,8 în Turcia, aproape de Gaziantep
Zeci de persoane sunt prinse sub dărâmături, potrivit grupului "Căștile albe", cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, o organizație umanitară creată pentru a salva persoanele rănite în timpul conflictului. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale în contextul unui război civil sângeros care a început în 2011.
Cutremurul a avut loc luni, înainte de ivirea zorilor, când locuitorii dormeau probabil și nu erau pregătiți pentru impact. În videoclipurile din Turcia împărtășite pe rețelele de socializare se vedeau zeci de clădiri prăbușite, în timp ce locuitorii speriați se ghemuiau pe străzile întunecate în mijlocul haosului. Lucrătorii de salvare pot fi văzuți efectuând operațiuni de căutare și salvare la lanternă.
Citește mai multe detalii AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News