MAE, precizări referitoare la alocațiile pentru copiii românilor

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
copii
copii

Ministerul Afacerilor Externe transmite mai multe precizări referitoare la articolele publicației Die Welt și agenției Deutsche Presse-Agentur despre avertismentul unor primari de orașe din Germania cu privire la alocațiile pentru copiii nerezidenți ai cetățenilor europeni, inclusiv români.

România susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene. Aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetățenii europeni și, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecția împotriva nerespectării legislației aplicabile.

Astfel, apartenența la Uniunea Europeană obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni.

Conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili și lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca și resortisanții acelei țări, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie.

Mai mult, în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalității de tratament prevăzută în TFUE și în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, ci și orice forme disimulate de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferențiere, conduc în fapt, la același rezultat. Alocaţiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care părinţii provin sau în care copiii se află de fapt.

Obiectiv fundamental

Asigurarea unui sistem eficient şi echitabil de punere în practică a libertății fundamentale de circulație reprezintă un obiectiv fundamental, urmărit consecvent și consistent de România atât în cadrul procesului decizional european, cât şi în dialogul cu omologii europeni.

România lucrează în permanență alături de instituțiile europene pentru a se asigura că lucrătorii europeni, și în mod special cei români, au acces la beneficiile sociale corelative muncii prestate și se asigură, prin reacții și sesizări rapide, ca și în acest caz, că drepturile oferite de legislația europeană sunt pe deplin respectate.

Reamintim faptul că încă de anul trecut, la inițiativa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, centrul SOLVIT a fost relansat, oferind posibilitatea tuturor celor interesați să contacteze acest serviciu, prin intermediul numărului TELVERDE 0800 672 507 (disponibil din orice reţea naţională) sau a numărului +40 374 300 270 (apelabil din străinătate), respectiv prin intermediul e-mailului [email protected] și să beneficieze de suport atunci când consideră că drepturile dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel