"Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a sprijinit în mod activ eforturile României de aderare la spaţiul Schengen. Pe fondul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, dialogul bilateral s-a consolidat semnificativ pe dimensiunea de securitate. România şi Spania sunt ferm angajate în protejarea principiilor fundamentale ale ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi în tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă aceste principii", se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Cele două ministere subliniază că România şi Spania sunt aliaţi în cadrul NATO, iar contribuţia spaniolă la consolidarea Flancului estic "demonstrează solidaritatea aliată şi voinţa comună pentru întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO. Deciziile luate de liderii statelor membre NATO la Summitul de la Madrid, precum şi noul Concept Strategic adoptat la Madrid cu acest prilej constituie un reper esenţial pentru apărarea teritoriului Aliat şi pentru perspectivele de viitor ale Alianţei".
Relaţia dintre cele două state, transmis cele două ministere, "este construită pe afinităţi istorice şi culturale, pe valori şi viziuni comune şi pe legătura trainică şi profundă favorizată de apartenenţa la spaţiul latin, îmbogăţită constant de prezenţa unei comunităţi dinamice româneşti în Spania şi spaniole în România".
Demersul de a stabili un Parteneriat strategic "a transmis un semnal puternic în sensul întăririi angajamentului comun de consolidare a relaţiilor bilaterale şi a cooperării strânse dintre statele noastre, în calitate de membre ale Uniunii Europene şi ale NATO", mai evidenţiază Ministerele de Externe român şi spaniol.
La 10 ani de la acest moment de referinţă, apreciază reprezentanţii diplomaţiilor din cele două state, România şi Spania "au relaţii excelente şi o cooperare solidă, confirmate de agenda extrem de bogată a contactelor la toate nivelurile".
Comunitatea românească din Spania, un pilon central al relațiilor diplomatice dintre cele două țări
Un pilon central îl constituie comunitatea românească din Spania, respectiv comunitatea spaniolă din România.
"Importanta comunitate de români care trăiesc, muncesc şi studiază în Spania reprezintă o punte de legătură între ţările noastre, de care ne bucurăm şi pe care sperăm să o consolidăm în viitor. În acest spirit, au fost lansate deja demersurile pentru oferirea unui cadru juridic adecvat acestor relaţii, care sunt parte indisociabilă a viitorului nostru comun, sub forma unui acord privind recunoaşterea dublei cetăţenii", punctează comunicatul.
Conform acestuia, Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene "a constituit o nouă oportunitate de aprofundare a cooperării noastre şi de consolidare a coeziunii în cadrul Uniunii, în baza principiilor unităţii şi solidarităţii, în efortul comun de a răspunde provocărilor actuale şi dezideratului construirii unei Uniuni mai puternice, mai sigure şi mai aproape de cetăţenii săi".
Angajamentul României şi Spaniei în această nouă etapă a relaţiei NATO - UE, în spiritul Declaraţiei NATO - UE din ianuarie 2023 şi al Busolei Strategice, "reflectă interesul ambelor state pentru consolidarea relaţiei transatlantice, printr-o abordare de 360 grade", mai transmit cele două Ministere de Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News