Publicitate
Potrivit sursei citate, decizia reprezintă o contramăsură la expulzarea unui membru al Ambasadei Federaţiei Ruse în România.
„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în Federaţia Rusă (prim-colaborator, potrivit site-ului MAE de la Bucureşti), Cosmin Constantin Ioniţă, a fost invitat la Ministerul de Externe rus unde i-a fost înmânată o notă a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei României în Rusia drept 'persona non grata'”, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei ruse.
„Această măsură este un răspuns la decizia anterior nemotivată luată de partea română de a-l declara 'persona non grata' pe un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti”, adăugă MAE rus.
Reuters aminteşte joi că România, la fel ca şi alte state membre ale Uniunii Europene, a fost desemnată „ţară neprietenoasă” de către Moscova după impunerea de sancţiuni ca represalii la invazia Rusiei în Ucraina.
La începutul anului, Rusia şi ţările UE şi-au expulzat reciproc sute de diplomaţi după declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie, aminteşte agenţia de presă britanică.
Vezi și
Mesaj dur de la Moscova pentru România: „Vom răspunde adecvat”
Moscova va răspunde „în mod adecvat” deciziei Bucureştiului de a declara persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei, a comentat reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform declaraţiilor citate de agenţia oficială de presă TASS.
„Desigur, vom răspunde adecvat demersului românesc şi vă vom informa suplimentar despre măsurile luate”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
Zaharova a subliniat că România l-a declarat pe angajatul ambasadei Rusiei persona non grata „fără motiv şi sub pretexte exagerate”.
Potrivit unui reprezentant oficial al misiunii diplomatice ruse, acţiunile Bucureştiului sunt „o nouă provocare implementată conform unui scenariu ce a fost testat în mod repetat în marea majoritate a ţărilor membre UE şi NATO în ultimele luni”.
„Acţiunile stereotipe ale autorităţilor române sunt menite să demonstreze loialitatea lor maximă faţă de mediile corporative occidentale”, a subliniat Zaharova. „Nu există aici nicio linie independentă a Bucureştiului cu orientare naţională, ceea ce nu face decât să agraveze situaţia”, a adăugat ea, citată de agenţiile de presă TASS şi Ria Novosti.
Ministerul român de Externe a anunţat că autorităţile au decis să expulzeze un diplomat rus din ţară. Reprezentantul ambasadei, după cum precizează ministerul, „a părăsit ţara”.
La 5 aprilie, autorităţile române au declarat zece angajaţi ai ambasadei Rusiei la Bucureşti personae non gratae. După cum a subliniat la acea vreme purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, Moscova a considerat acest pas ca parte a unei campanii a Statelor Unite şi aliaţilor lor de discreditare a „operaţiunii speciale” ruse în Ucraina. Moscova, ca răspuns la acţiunile României din 13 mai, a declarat zece angajaţi ai ambasadei acestei ţări în Rusia personae non gratae, aminteşte TASS.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei, aminteşte Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News