Invitată la emisiunea Departe de România, o tânără din Constanța a remarcat faptul că pe străzile din Copenhaga sunt foarte mulți români care, prin diverse conjuncturi, au ajuns fără o casă sau un loc de muncă. Totuși, aceștia nu se întorc la casele lor în România, ci preferă statutul de om fără adăpost într-o țară străină.
"Sunt formalități care trebuie îndeplinite, în general oriunde te-ai duce și unde vrei să te stabilești, să lucrezi, sunt diverse formalități. Se rezolvă destul de ușor. Dar atunci când n-ai niciun scop, nu îți găsești loc de muncă, ajungi să rămâi ilegal aici, ceva ce se întâmplă cu foarte mulți români care au venit în Danemarca, au încercat să-și găsească de lucru sau ulterior au rămas fără loc de muncă.
Mulți aleg totuși să rămână. De exemplu, în Copenhaga este un adăpost pentru persoane fără casă, fără locuință, la care sunt voluntar. Aici sunt foarte, foarte mulți români care, prin diverse conjuncturi, au ajuns fără adăpost. Totuși preferă uneori să rămână aici decât să se întoarcă în România", a spus Irina Claudia în emisiunea Departe de România, difuzată pe ȘtiriDiaspora și DCNews.
Astfel, moderatorul emisiunii a remarcat faptul că mulți dintre ei, cel mai probabil sunt proprietari în România, însă aleg de bună voie statutul de persoană fără adăpost în Danemarca.
Urmărește emisiunea integrală mai jos:
Danemarca, o destinație nu foarte populară pentru români
Numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.
Estimările indică existența unei distribuții echilibrate a românilor de pretutindeni, între cele două mari componente reprezentate de diaspora, pe de o parte, și de comunitățile istorice/tradiționale, pe de altă parte.
Conform Institutului danez de statistică, la 1 aprilie 2019, peste 31.000 de persoane cu cetățenie română aveau rezidența în Danemarca.
Comunitățile cele mai mari de români sunt în regiunile: Hovedstaden include și Copenhaga), Sjælland (Ringsted, Næstved, Slagelse, Roskilde, Køge), Syddanmark (Odense, Vejen, Vejle, Esbjerg, Sønderborg), Midtjylland (Aarhus, Horsens, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Randers), Nordjylland.
Conform informațiilor oferite de către asociațiile românești din Danemarca, aproximativ 5.000 de români ajung în fiecare an în Danemarca. Aceleași informații ne arată că în jur de 80% dintre ei se și stabilesc acolo.
--------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News