67% dintre respondenții studiului realizat în septembrie de Cult Market Research la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și susținut de MSD România consideră că este important să existe o schema de vaccinare și pentru adulți.
Potrivit studiului lansat joi în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, pentru prima data, în plină pandemie de COVID-19, importanța vaccinării capătă noi valențe.
Astfel, pentru prima dată, avem o dimensiune a interesului publicului pentru rambursarea vaccinurilor pentru adulți: 67% dintre respondenți susțin că este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți.
Mai mult de jumătate dintre români s-ar vaccina
Cel mai cunoscut vaccin pentru adulți este cel antigripal (67%), urmat de vaccinul anti-HPV (20%) și vaccinul anti-varicelă (18%).
Cercetarea arată că încrederea publicului în vaccinuri nu a fost afectată în cazul a 72% dintre respondenți, iar 8% dintre participanți au chiar mai multă încredere în vaccinuri. Doar 20% dintre respondenți au declarat că le-a fost afectată negativ încrederea în vaccinare de pandemia COVID-19.
Dacă ar apărea un vaccin împotriva noului coronavirus, 52% dintre respondenți s-ar vaccina.
Principalele surse de informare ale românilor cu privire la vaccinuri sunt medicii de familie și medicii specialiști, arată o altă concluzie a studiului. Site-urile medicale reprezintă a treia sursă în topul încrederii, iar locul al patrulea este ocupat de studii și cărți de specialitate.
Românii cu vârste de peste 41 de ani declară într-un procentaj ridicat că se informează despre vaccinuri cu ajutorul medicilor de familie sau de la televizor, în vreme ce persoanele sub această vârstă tind să se informeze mai degrabă de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale.
„Pentru prima dată, un studiu relevă un aspect important că aproape 70% dintre respondenți cred că trebuie să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți. Acest aspect nu a mai fost cercetat înainte. Ca reprezentant al pacienților cronici, cred că pe aceste rezultate trebuie să se sprijine politicile de sănătate de prevenție care să susțină accesul compensat la vaccinuri pe durata întregii vieți” declară Radu Gănescu, președinte COPAC.
Criteriile unui vaccin de "încredere"
Totodată, românii se așteaptă ca informațiile cu privire la vaccinuri și vaccinare să fie bazate pe date și rezultate transmise de institute specializate și cercetători avizați. În plus, campaniile de informare asupra vaccinurilor ar trebui să ofere informații clare, precise și ușor de înțeles de către majoritatea populației, iar accentul ar trebui pus pe impactul vaccinării în comunitate.
În timp ce România se confruntă cu o rată vaccinală mult sub media europeană pentru anumite boli, respondenții studiului privind percepția românilor asupra vaccinării consideră că politicile privind vaccinarea ar trebui să fie mai ferme și să urmărească sănătatea populației.
Realizat cu ajutorul unei metodologii sociologice mixte (cercetare cantitativă – 424 respondenți – și calitativă pe întreg teritoriul țării), studiul arată că vaccinul este asociat cu ideea de sănătate, prevenție și progres medical. De altfel, conform rezultatelor studiului, 1 din 5 români consideră că vaccinurile trebuie să fie obligatorii, în timp ce 2 din 5 români consideră că toate vaccinurile ar trebui să fie opționale. Studiul a fost realizat în luna septembrie, marja de eroare a eșantionului fiind de 4,8% la un nivel de încredere de 95%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News