Mai multe măsuri fiscale intră în vigoare de la 1 august. Sunt obligatorii pentru toți românii

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

O serie de măsuri fiscale, adoptate de cabinetul Nicolae Ciucă, intră în vigoare de la 1 august.

Publicitate

Astfel, de luni, 1 august, creşte acciza la tutun şi ţigări, se reduc plafoanele pentru anumite scutiri de taxe şi se majorează impozitul câştigurilor din jocurile de noroc. Celelalte schimbări ale Codului fiscal vor fi aplicate de la începutul anului viitor, iar printre sectoarele vizate se numără microîntreprinderile sau industria HoReCa, unde creşte TVA-ul.

De la 1 august se vor majora accizele pentru tutun și alcool, iar când vorbim de tutun, aici or fi incluse toate tipurile de produse, de la pachete de țigări până la lichidul țigărilor electronice. O altă modificare va fi în domeniul jocurilor de noroc, unde va fi perceput un impozit mai mare, între 3 și 40%, în funcție de câștiguri, transmite romania-actualitati.ro.

Modificări sunt aduși în domeniul salariilor din construcții, agricultură și industrie alimentară, acolo unde plafonul anumitor scutiri scade de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună.

Poate cele mai importante modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, una din ele fiind creșterea TVA de la 5 la 9% pentru HoReCa. Microîntreprinderile sunt vizate și ele, astfel că plafonul pentru impozitarea cu 16% scade de la 1.000.000 la 500.000 de lei.

Tot de la 1 ianuarie va crește TVA-ul pentru băuturile cu multe zahăr sau pentru berea fără alcool, de la 9 la 19%.

O altă majorare a TVA, de la 5 la 19%, va fi pentru locuințele mai mari de 120 de metri pătrați sau de peste 120.000 de euro.

 

 

Vezi si:

 

Estimările ministrului Daea: Preţul pâinii se va majora, în urma creşterii costurilor de producţie la grâu

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.

"Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (...) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România - e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare", a declarat Daea, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi.

Petre Daea a vizitat, sâmbătă, câteva ferme şi instalaţii agricole de pe raza comunei Sânmihaiu de Câmpie, după care a avut o întâlnire de lucru cu fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel