"Am avut astăzi de dimineaţă o întrevedere cu reprezentanţi ai IGPR-ului şi ai Ministerului Afacerilor Interne pentru a discuta ce putem face împreună, au fost câteva soluţii puse pe masă. Mesajele au fost clare din partea noastră - să se asigure că abuzurile Poliţiei vor fi oprite. De asemenea, facem şi noi apel la cei din comunităţi de romi să respecte legea, indiferent de sărbătorile care vor veni (Paştele Blajinilor - n.r.), pentru că altfel vor fi amendaţi, asta e legea", a declarat Necula, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă online.
El a transmis un mesaj "şmecherilor", pe care i-a definit drept cei care simt nevoia să fie deasupra legii din comunităţile de romi şi nu numai: "Un şmecher mort sau bătut nu mai e şmecher. Respectaţi legislaţia! Un şmecher care merge la puşcărie pentru că a vrut să fie deasupra legii în pandemie nu este şmecher. Un şmecher care-şi îmbolnăveşte tot neamul cu coronavirus doar ca să fie el şmecher nu este şmecher, e prost".
În opinia sa, rasismul se află la o cotă cum nu a mai văzut de mult ca activist rom.
"Platforma Aresel pe care o coordonez a depus o serie de sesizări şi scrisori deschise, în primul rând, prim-ministrului şi preşedintelui României în care le solicităm să intervină în această criză care poate degenera, ceea ce s-a şi întâmplat de altfel. (...) Am sesizat CNA în cazul derapajelor de pe diverse canale audiovizuale", a adăugat Necula.
Mesaj pentru "şmecheri"
Gelu Duminică, director executiv al Agenţiei de Dezvoltare Comunitară "Împreună", a precizat că la întrevederea de vineri cu secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu şi şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, au participat, printre alţii, şi deputatul romilor în Parlament şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.
"Concluziile au fost cam aşa: MAI dezavuează orice abuz şi e hotărât să răspundă ferm oricărei forme de abuz care e făcut de un angajat de-al său. Organizaţiile nonguvernamentale şi-au exprimat sprijinul şi zilele acestea vom încerca să lucrăm împreună (...) astfel încât ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să treacă în linişte peste sărbătorile care urmează să se şi întâmple", a menţionat Duminică.
El a spus că, în urma unor sesizări ale reprezentanţilor romilor privind alte posibile cazuri de abuz în afara celui de la Bolintin Vale, s-a primit promisiunea că aceeaşi echipă a Corpului de control va ajunge şi în celelalte locaţii.
"Le-am solicitat să iasă public, astfel încât mesajul de respectare a legii de către toată lumea să vină de la cel mai înalt nivel", a afirmat Duminică.
Delia Grigore, reprezentantă a Asociaţiei Centrul Rromilor "Amare Rromentza", s-a arătat îngrijorată de "abuzurile" unor reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei Locale în comunităţi de romi. "În anumite comunităţi se fac abuzuri, se intră predilect, se fac, iată, chiar bătăi, aşa cum am văzut la Bolintin", a spus Grigore.
Conferinţa de presă online "Rasism, abuzuri şi violenţă între Paştele Ortodox şi Paştele Blajinilor - Ghid pentru autorităţi şi şmecheri" a fost organizată de Platforma civică Aresel, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" şi Asociaţia Centrul Rromilor "Amare Rromentza".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News