Mai mulți români din Germania au ieșit din case, azi-noapte, după o știre falsă despre un eventual cutremur

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O ştire falsă despre un cutremur iminent în noaptea de marţi spre miercuri, răspândită pe reţelele de socializare, i-a alarmat pe mulţi locuitori din landul Renania de Nord - Westfalia din vestul Germaniei, care şi-au părăsit locuinţele şi au sunat la secțiile de poliţie locale, informează DPA.

O informație falsă despre un cutremur iminent în Renania de Nord-Westfalia a scos miercuri seară câteva mii de persoane în aer liber. Avertismentul s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, în special în rândul comunității românești, potrivit poliției din mai multe orașe.

Forțele de urgență din Duisburg, Köln, Hagen și multe alte orașe, în special din regiunea Ruhr, au avut probleme în a calma oamenii. Unii au stat ore întregi afară de teama prăbușirii caselor, alții au vrut să își petreacă noaptea în mașini. Sute de apeluri îngrijorate au fost primite la numărul de urgență al poliției, informează rp-online.de.

Români din Germania, fugiți din case, azi-noapte, după o știre falsă despre un eventual cutremur 

 


'Aceasta este fără îndoială o ştire falsă absolut mizerabilă', a adăugat el. În contextul seismului devastator din Turcia şi Siria, temerile oamenilor sunt exploatate, iar ştirile false se răspândesc cu mare rapiditate pe reţelele de socializare, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt, titrează Agerpres.

Comunitatea românească în special era îngrijorată, deoarece marți a avut loc și un cutremur mai puternic în sud-vestul României.

De unde provine avertismentul privind un cutremur iminent în Renania de Nord-Westfalia era încă neclar pentru poliție miercuri. În orice caz, acesta se răspândise foarte repede prin intermediul rețelelor de socializare în timpul nopții. În unele locuri a izbucnit panica. "Oamenii s-au sunat unii pe alții din pat pentru a se avertiza reciproc", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției din Duisburg. Aproximativ 1.000 de persoane au fost în cele din urmă pe străzi numai în Duisburg, a spus ea, deoarece se temeau că locuințele lor s-ar putea prăbuși în urma cutremurului. "Am încercat să calmăm oamenii. Dar mulți erau foarte, foarte speriați".

Oficialii au condus în cele din urmă camioane cu difuzoare pe unele străzi pentru a le spune oamenilor îngrijorați că avertismentul de cutremur era pur și simplu un fals. "Dar mulți tot nu s-au aventurat să se întoarcă în casele lor decât mult după ora 2.45 dimineața - ora la care ar fi trebuit să aibă loc cutremurul", a declarat purtătoarea de cuvânt a poliției.

Situație similară la Constanța: un cartier întreg s-a autoevacuat de tema cutremurului

 

Situația nu este una izolată. Zeci de localnici ai unui cartier din Constanța s-au autoevacuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de teama unui eventual cutremur. Asta după ce printre oameni a circulat o informație falsă care a creat o adevărată panică.

Oamenii s-au panicat și au ieșit din locuințe, astfel s-a creat o panică generală printre persoanele care au crezut această informație, iar autoritățile s-au deplasat în zona respectivă.

Un bărbat chiar a sunat la 112 și a transmis faptul că mai multe persoane s-ar fi autoevacuat în cartierul Henri Coandă din Constanța, de teamă că s-ar produce un cutremur. În zona respectivă s-au deplasat polițiștii și pompierii. După aceea, oamenii au fost trimiși către locuințele lor, după ce s-au convins că într-adevăr nu are loc niciun cutremur.

"Cutremurul din Henri Coandă. Alertă de ultimă oră, la ora 10 va fi cutremurul anului. (…) Și au anunțat că va fi cutremur? (…) Murim, murim! Doamne ferește, când vine ceasul, nu ne mai întreabă!", se aude în filmulețul postat, seara trecută, pe Facebook.

Cât de mare este pericolul de cutremur în Germania

 

De asemenea, în Hagen au existat numeroase apeluri de urgență din cauza presupusului cutremur. "Cei care au sunat erau masiv îngrijorați pentru că aveau acest mesaj de avertizare pe telefoanele lor mobile", a declarat o purtătoare de cuvânt. Între 250 și 300 de persoane se aflau pe străzile din cartierul Wehringhausen la miezul nopții, majoritatea din comunitatea românească, a precizat aceasta. "Mulți au vrut să își petreacă noaptea în mașinile lor, de teamă că va fi un cutremur și casele se vor prăbuși". Oficialii au verificat apoi cu experții și apoi au încercat să le explice oamenilor că nu există niciun pericol, a spus el.

În Köln, avertismentul fals de cutremur s-a răspândit mai ales la complexul proeminent de clădiri înalte Kölnberg. "Numeroase apeluri de urgență au ajuns la noi de acolo", a declarat un purtător de cuvânt. 500 de locuitori și-au părăsit apartamentele și s-au adunat în parcările din împrejurimi. Și în alte orașe, poliția a fost nevoită să calmeze câteva sute de persoane și să le convingă să se întoarcă în apartamentele lor, pe temperaturile scăzute ale nopții.

Panică în rândul românilor din Germania, după un fake news grosolan despre un cutremur



Purtătorul de cuvânt al centrului de control de stat a declarat că astfel de rapoarte false joacă pe seama temerilor oamenilor. În rețelele de socializare, astfel de lucruri se răspândesc ca un foc de paie. "Din fericire, cel puțin nu au existat răniți în panica de pe scări". Cu toate acestea, este foarte dificil să se dea de urma autorului, a spus el.

"O prognoză precisă nu este oricum posibilă în cazul cutremurelor", subliniază Sebastian Busch, șeful departamentului de geofizică al Serviciului de cutremure din landul Renania de Nord-Westfalia. Experții pot lucra doar cu probabilități statistice: Potrivit acestora, un cutremur cu magnitudinea 6 are loc în golful Rinului Inferior la fiecare 100-150 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel