Maia Sandu a câștigat alegerile în Republica Moldova. Îl înfruntă pe Stoianoglu în turul 2

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice

Așteptările erau mari în Republica Moldova, însă în cazul referendumului pentru accederea la Uniunea Europeană cifrele nu stau prea bine. 

Update ora 8:30: Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 98.15% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a întrunit 41.83% din sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26.40% (399.740 voturi).

Știrea inițială: 

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandru Stoianoglo, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Datele CEC arată că, după numărarea voturilor de la peste 76% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Maia Sandu a obţinut peste 36% din sufragii, în timp ce candidatul PSRM a atras voturile a peste 29% din alegători.

Pe locul al treilea se regăseşte Renato Usatîi (Partidul Nostru) cu peste 14% din voturi, iar pe patru Irina Vlah (independent) au votat 6% din alegători.

Victoria Furtună (independent) a fost votată peste 5% din alegători, Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) de peste 3%, iar Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei) de peste 2%.

Restul candidaţilor Octavian Ţîcu, Andrei Năstase, Natalia Morari şi Tudor Ulianovschi au avut sub un procent.

În cazul referendumului, la ora 8:15 dimineața, 50.03% din alegaturi au votat pentru ca integrarea în Uniunea Europeană să fie scrisă în constituție, iar 49,97% au votat pentru "NU". 

 

Maia Sandu acuză fraudă electorală

 


Liderul de la Chişinău a declarat, într-un briefing de presă, că, pe parcursul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică, Republica Moldova a fost supusă "unei fraude fără precedent".

"Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii", a afirmat Maia Sandu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel