"Mamă, am avut un accident". Escrocii folosesc inteligența artificială și obțin zeci de mii de euro de la bătrâni

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Escrocii folosesc AI pentru a-i păcăli pe bătrânii vulnerabili (Foto: Freepik)
Escrocii folosesc AI pentru a-i păcăli pe bătrânii vulnerabili (Foto: Freepik)

Escrocii se folosesc de inteligența artificială tot mai avansată și păcălesc bătrâni să le transfere bani. Cum funcționează escrocheria.

O femeie în vârstă de 84 de ani a plătit 30.000 euro unui escroc, convinsă că a primit un apel telefonic de la fiica sa în care aceasta îi spunea că a avut un accident de mașină. În apelul telefonic, însă, escrocul a reprodus vocea tinerei cu ajutorul inteligenței artificiale.

Aceasta a transferat 30.000 de euro crezând că își ajută fiica, care îi spusese la telefon că ea și soțul ei a avut un accident de mașină. Luciana Gaiotto, în vârstă de 84 de ani, a fost în schimb înșelată cu un apel telefonic efectuat cu ajutorul inteligenței artificiale: hoții au reușit, de fapt, să reproducă vocea fiicei bătrânei de 84 de ani, pe care au pus-o să povestească în lacrimi despre falsul accident al soțului ei.

Bătrâna de 84 de ani a crezut imediat apelul, sigură că la celălalt capăt al firului era fiica ei. De aceea, nu s-a gândit de două ori când i s-a cerut să predea 30.000 de euro în aur și bani.

Din fericire, poliția a reușit să depisteze numele unui bărbat în vârstă de 55 de ani din Campania, care comisese deja escrocherii similare. Ultima victimă a bărbatului ar fi fost o femeie de 93 de ani din Zero Branco, care fusese înșelată în același mod.

Esrocul avea în casă bijuterii și zeci de mii de euro

 

Oamenii legii au urmărit, prin intermediul camerelor de supraveghere video din zonă, mai întâi o mașină închiriată de bărbat și apoi locuința din Mira, în regiunea Veneția, folosită ca bază pentru lovituri. În locuință au fost găsite bijuterii și aproximativ 40.000 de euro în numerar.

Tocmai suma de bani l-a ținut pe bărbat în loc. Ar fi fost imposibil să se urce într-un avion cu atât de mulți bani. Din fericire, bătrâna de 84 de ani a descoperit destul de repede escrocheria și astfel a luat legătura cu cealaltă fiică a sa care, potrivit înregistrării audio redate de escroc, se afla în spital în urma accidentului.

"M-am simțit trădată și umilită", a declarat femeia de 84 de ani, potrivit publicației Fanpage.

Clonarea vocii este o operațiune care poate fi realizată cu ajutorul unor aplicații simple deja existente pe piață, bazându-se pe inteligența artificială care reproduce cu fidelitate tonul vocii unei persoane. De ceva timp, în SUA și în Europa de Nord, escrocii folosesc înregistrările audio sau video postate pe rețelele de socializare ca „pistă” pentru escrocheriile lor.

De asemenea, escrocii folosesc adesea telemarketingul pentru a eșantiona vocea rudelor victimelor. Aplicațiile existente în prezent pe piață sunt capabile să redea filtre credibile chiar și pe baza unui dialog de câteva secunde.

În spatele acestor escrocherii s-ar afla o adevărată structură criminală: începe cu cineva care se ocupă de efectuarea apelurilor telefonice și de selectarea victimelor, iar apoi sunt cei care încasează cauțiunea mergând la domiciliul persoanei în vârstă pentru a lua banii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel