În brațele părinților, micuțul Jador are nevoie de afecțiune și pe bună dreptate. La 1 an și 3 luni, a fost despărțit de ei. În septembrie 2021, Adriana, mama micuțului, cerșește pe străzile din Saint-Denis, regiunea Île-de-France din Franța, împreună cu fiul ei. Un trecător o acuză apoi că și-a pălmuit copilul. O patrulă de poliție o cheamă imediat pe mamă ca să o ia în custodie, iar copilul ei este dat în plasament.
„A fost foarte greu să-l văd așa, doar o dată pe săptămână timp de șase luni. La acea vreme, eram complet pierdută, acele șase luni au fost oribile. Eram atât de tulburată, mă gândeam doar la el, nu mai eram eu însumi, dar mi-am spus, așa se întâmplă în Franța”, spune Adriana, potrivit france3-regions.francetvinfo.fr. Jador, încă alăptat de mama sa, trebuie să sufere o înțărcare brutală. Adriana nu înțelege de ce este acuzată. Pe stradă, tocmai și-a luat de mână fiul, care încerca să traverseze.
Franța. Româncă, atacată cu pietre și amenințată de un vecin: „Ești moartă!”
„Mama este româncă, iar copilul este negru”
SURSA FOTO: captură france3-regions.francetvinfo.fr
Totul se bazează pe o singură mărturie: „Mama este româncă, iar copilul este negru. Vă spun ceva, este trafic între africani și români (...). Mi-au atras atenția palmele mari și culoarea bebelușului”.
Maître Baptiste Hervieux, avocatul Adrianei, subliniază că „nu a fost nevoie de două întrebări pentru ca martorul să își arate rasismul și, prin urmare, ne-am fi putut aștepta ca anchetatorii, dar și acuzarea, să își pună problema că exista o îndoială serioasă despre credibilitatea martorului. Avem pretenția ca într-un dosar ca acesta care se întâmplă pe drumul public să fie o anchetă pentru a încerca să se găsească și alți martori, de asemenea să găsim camere de supraveghere, suntem în centrul Saint-Denis, sunt camere. Absolut nimic nu s-a făcut din toate astea”.
La ieșirea din arest, Adriana nici nu a fost judecată, iar prefectura îi ordonă să părăsească teritoriul fără întârziere și fără Jador. Șase luni mai târziu, în fața instanței penale, a judecătorului pentru copii din Bobigny și a instanței de contencios administrativ din Montreuil, toate procedurile sunt abandonate.
„Copilul nu a fost văzut de medic, ulterior, ASE – asistența copilului – va indica că nu a existat nicio urmă de vătămare. Apoi îi chestionăm pe ceilalți părinți, membrii familiei. Tatăl a mers la secția de poliție, dar și bunica. Nu au fost primiți, nu au fost audiați, nici ancheta de cartier nu a avut loc”, subliniază avocata Anna Stoffaneller.
„Antițiganismul este prea universal și afectează absolut pe toată lumea”
SURSA FOTO: captură france3-regions.francetvinfo.fr
Adriana a ieșit din arest datorită asociației La Voix des Rroms. Președintele său luptă zilnic pentru a apăra acești oameni ale căror drepturi sunt în mod regulat încălcate, deoarece sunt considerați în mod regulat cetățeni de clasa a doua. „Nu sunt surprins pentru că antițiganismul este prea universal și afectează absolut pe toată lumea: poliția, personalul ASE, procurori, magistrați, asistenți sociali chiar”, spune Samir Mile.
Cea mai mare frică a Adrianei este să retrăiască acest coșmar. Momentan îi este imposibil să părăsească Franța întrucât fără bani, această familie nu se poate întoarce în România.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News