Mama unui soldat rus, ucis în Ucraina, furie față de Vladimir Putin: "A produs o mare vărsare de sânge"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Evgheni, un soldat rus în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în primele zile ale atacului asupra Ucrainei pe aeroportul Khostomel din Kiev.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a început la 24 februarie. Vladimir Putin o descrie drept o "operațiune militară specială în Donbas". Soldații ruși sunt, de asemenea, uciși în război. Aceștia, precum și membrii familiilor lor, se pare că, de obicei, nu știau unde vor fi trimiși până în ultimul moment.

Un soldat rus sub contract, Evgheni, un sergent superior, a fost ucis lângă Kiev în primele zile ale războiului. Tânărul în vârstă de 26 de ani nu participase niciodată la ostilități. Înainte de război, el a servit în Garda Națională, care a reprimat protestele din Moscova. 

Până în luna ianuarie a acestui an, mama sa, după cum spune el, nu a fost deloc interesată de evenimentele din Ucraina. Deși acum și-a pierdut fiul, ea, la fel ca guvernul rus și mass-media de stat, justifică invazia rusă în Ucraina. Cu toate acestea, mama sa crede că acesta este un război adevărat, nu o "operațiune specială".

Deutsche Welle a decis să publice interviul cu ea ca mărturie a unei mame care și-a pierdut fiul în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. 

Protagonista interviului face declarații despre război care contravin situației actuale. Dar DW a decis să le lase în text. Declarațiile ei sunt o dovadă clară a activității pe termen lung a propagandei de stat rusești. Publicația a numit-o pe mama tânărului Natalia, pentru a-i fi protejată identitatea.

 

Precum Natalia sunt multe mame care și-au pierdut copiii în acest război dureos

 

„Este foarte greu și doare îngrozitor. Dar, din câte știu, nimeni nu mi-l va înapoia pe fiul meu.”, au fost cuvintele îndurerate ale femeii.

Aceasta a povestit cum a devenit băiatul ei soldat, carieră care i-a adus sfârșitul la doar 26 de ani.

„Imediat după ce a absolvit școala în 2014, s-a înrolat în armată. A fost membru al unității speciale a serviciului de informații militare GRU. Ulterior, a fost transferat la o altă unitate specială din alt oraș. Chiar și atunci, i-au oferit un contract. 

Apoi a încercat în zadar să obțină un loc de muncă într-o închisoare de detenție preventivă, mai târziu s-a prezentat la muncă în poliție și a lucrat în serviciul de securitate. Dar nu i-a plăcut slujba, așa că a decis să semneze un contract pentru a fi soldat. 

A fost acceptat imediat, am avut doar o noapte pentru a ne lua rămas bun. Eugene a servit în Garda Națională. I-a plăcut foarte mult și a devenit sergent. A desființat o demonstrație la Moscova. De asemenea, a fost detașat la Kaliningrad timp de trei luni, deoarece acolo erau planificate proteste.”, explică femeia viața băiatului ei de dinainte de război.

 

Natalia a dezvăluit cum a început de fapt, războiul pentru soldați

 

„Era sfârșitul lunii ianuarie, 25 sau 26 ianuarie. Fiul meu m-a sunat și mi-a spus că au fost trimiși la Smolensk (un oraș din vestul Rusiei, la aproximativ 79 km de granița cu Belarus) pentru manevre militare cu Belarus.

L-am întrebat: Mă minți? "Ce manevre?" M-am documentat pe internet și am văzut într-adevăr că acele manevre există, dar s-au terminat. Am continuat să caut și am vrut să știu unde suntem în stare de război. M-am gândit la Kazahstan, nu m-am gândit deloc la Ucraina. Abia dimineață mi-am dat seama că sunt tulburări în Ucraina.”, a povestit femeia, retrăind parcă acele momente.

 

Natalia, mama soldatului rus ucis a presimțit că acesta va pleca la război cu Ucraina

 

„I-am spus lui Evgeny că nu sunt proastă și că nu credeam că va merge la Smolensk. Am cerut să se fotografieze în gara din Smolensk. El a râs. Am continuat să caut și mi-a devenit clar că se va duce în Ucraina, era clar pentru mine că acolo se întâmpla ceva concret.

Am vrut să îl conving să nu plece. I-am spus că s-ar putea să nu se mai întoarcă. Habar n-avea unde va fi trimis. Ori erau atât de spălați pe creier încât credeau că vor merge la manevre, ori el știa, dar nu putea bănui că va avea loc o asemenea vărsare de sânge. Probabil că nimeni nu s-a gândit la asta, nici măcar Putin însuși . Ceva a mers prost.”

 

„El nu refuza niciodată un ordin”

 

„Când a fost declarat mort, m-am întrebat de ce nu m-am dus la Moscova pentru a-l convinge. Poate că nu era clar pentru el, dar pentru mine era. Mă iubea foarte mult și puteam să-l resping cu argumente reale. Dar când a venit cu ceva ieșit din comun, atunci a trebuit să-și regândească poziția. El nu refuza niciodată un ordin.

În cele din urmă, a plecat ca parte a unei unități speciale. Eugene a fost singurul detașat din unitatea sa, deoarece lipsea doar un singur cinovnic.”, spune mama sa în interviu.

„A plecat pe 13 februarie. L-am întrebat, în glumă, dacă i-a plăcut Smolenskul și ce au de mâncare. Mi-a spus doar că totul a fost bine. De atunci am mai luat legătura doar de trei ori, dar în mai puțin de un minut. Mi-a spus că este viu și sănătos. Și spunea mereu că vrea să-și sune soția.

Ultima dată când a sunat a fost în dimineața zilei de 24 februarie, când a început totul. Mi-a scris pe WhatsApp: "Mamă, a început războiul". I-am spus: "Fiule, mă uit la televizor". El mi-a răspuns: "Imaginează-ți, o întreagă companie a băieților noștri a fost ucisă la graniță. "Am întrebat: "Unde?"". La graniță, mamă", a răspuns el.

 

Când a fost întrebat unde se afla, răspunsul său a fost: "Unde să fie? "În Smolensk, mamă". 

 

„Cred că se afla aici, undeva în apropiere, pentru că numai de la graniță se putea zbura spre acel aeroport (Hostomel lângă Kiev, r.z.) Acolo ar fi aterizat 200 de "spartani", cum li se spunea. Erau carne de tun. Nu știu de ce a fost atât de prost planificat acest lucru. Au crezut că au ocupat aeroportul și apoi au tras în ei.

I-am spus: "Fiule, rezistă". El mi-a răspuns: "La revedere, mamă. Nu mai am timp. "Spune-i soției mele că totul este bine". De atunci și până pe 8 martie, nu am mai auzit nimic de la el.”

 

Următoarele două săptămâni au fost un calvar pentru mama soldatului rus, alături de multe alte mame aflate în situația ei

 

„Aveam mereu telefonul mobil la mine. Mă gândeam că unii civili vor primi un telefon. M-am uitat la televizor zile întregi și am căutat pe internet. Speram să îi văd fața undeva. Am mers la biserică în fiecare zi, am aprins o lumânare și m-am rugat pentru el. Dar el era deja mort. Nu am crezut că era mort.

Pe 24 februarie, Eugene se afla în Hostomel. Nu a murit pe 27 februarie, așa cum susține morga, ci mult mai devreme, probabil pe 24 sau 25 februarie. Acesta este un război adevărat. Înțeleg că nu ar trebui să fie numit așa, dar este un război. Putin a produs o vărsare mare de sânge.”, încheie în lacrimi femeia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel