A ajuns întâmplător în Italia: Povestea lui Marcel, românul TRĂDAT pentru un vagon de sare, spusă la Chefi la Cuțite

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Marcel și-a spus povestea la emisiunea Chefi la Cuțite. Pe vremea comunismului el a plecat din țară cu gândul să ajungă în Franța, dar a fost nevoit să rămână în Italia pentru că rămăsese fără bani. 

Marcel Ionescu, un român care a reușit să plece în Italia pe vremea comunismului, a venit să impresioneze juriul de la Chefi la cuțite cu un preparat din țara care l-a găzduit vreme de 16 ani. El a fugit din România pe vremea lui Ceaușescu cu încă doi prieteni de-ai săi. Cu gândul să plece la mai bine, în Franța unde era o modă să plece toți, a ajuns întâi prin Italia și acolo s-a nimerit să rămână fără bani și astfel să se stabiliească acolo.

„Am pelcat din țară pe vremea răposatului. Am fugit din țară practic. A trebuit să ma preăgtesc psihic pentru că știam că ori mă împușcă pe frontieră și nu mai vin înapoi, ori dacă trec cu brio, nu îmi mai văd familia. Am fost urmăriți, cineva le-a spus unde suntem, și au venit cu căruțele și trăgeau cu pistoalele kalașnikov în fața noastră“, își amintește Marcel cum a început aventura plecării sale din țară în urmă cu trei decenii.

„Din Iugoslavia m-au trimis înapoi pentru acel vagon de țară. Înainte, fiecare trădător de țară era plătit cu un vagon de sare. Acolo, în Iugoslavia am făcut două săptămâni închisoare. Într-o cameră de 20 de metri eram 40 de oameni. Dormeam căte doi, în paturi supraetajate, fără saltele, direct pe plasă“, își aduce aminte Marcel.

El spune că prima bucată de pizza pe care a gustat-o în Italia a fost culeasă din gunoaie și era ceva deosibit, era o pizza cu varză.

„Am plecat cu gândul să ajung în Franța. Era la modă Franța. Am ajuns în Udine, în Italia și eram sleit de puteri. Am zis să facem o pauză și dacă tot suntem aici să mergem la Roma, că dacă nu văd Coloseumul și columna lui Traian, nu sunt român. Am ajuns la Roma, am rămas și fără bani, am dormit o lună pe cartoane, prin vagoane de tren. Prima dată când am ajuns acolo, am găsit o bucată de pizza aruncată. Era interesantă, era cu varză, că ei nu fac cu varză“, povestește Marcel despre începuturile sale în peninsulă.

Treptat însă, lucrurile au început să se îndrepte și să iasă soarele și pe strada sa. Ulterior, vecina lui din bloc a venit în Italia și astfel sunt căsătoriți de 18 ani și au doi copii. „În Italia a venit acolo soția mea, Carina, din România, la muncă. Ea avea 12 ani cand eu am plect din țară, se juca cu păpușile“, le-a mărturisit Marcel juraților.

Marcel a ajuns în Italia la vârsta de 21 de ani și a rămas acolo pentru următorii 16 ani, unde a lucrat în construcții. „Am lucrat în construcții toată perioada. Și în România făceam căsuțe de lemn. Am fost foarte apreciat pentru asta, mai ales cât am avut firma mea“, a afirmat Marcel

Anul acesta și-a descoperit pasiunea pentru gătit și s-a înscris la un curs de gătit. „Am făcut asta mai mult pentru copii mei, ca să le dau un exemplu”, a declarat el. El a pregătit pentru chefi Taliagtele Mare Monti. „Am gătit rețeta asta de nenumărate ori. În Italia stăteam în port și cumpăram creveții proaspeți.

Întors în țară, el se ocupă de amenjări interioare, dar are și o asociație prin care organizează evenimente caritbile: Gătim împreună pentru o lume mai bună.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel