Marcel Ciolacu: „Atacul Iranului asupra Israelului subliniază importanța NATO pentru securitatea României”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Marcel Ciolacu: „Atacul Iranului asupra Israelului subliniază importanța NATO pentru securitatea României”
Marcel Ciolacu: „Atacul Iranului asupra Israelului subliniază importanța NATO pentru securitatea României”

Marți seară, premierul României, Marcel Ciolacu, a comentat atacul cu sute de rachete al Iranului asupra Israelului, subliniind importanța apartenenței României la NATO și Uniunea Europeană într-un astfel de context internațional tensionat. 

Într-o intervenție la Digi24, Ciolacu a accentuat că evenimentele din Orientul Mijlociu demonstrează valoarea strategică a integrării României în aceste structuri, care oferă o garanție esențială pentru securitatea națională.

„Acum vedem cât de mult a însemnat să aderăm la NATO și Uniunea Europeană,” a declarat premierul, explicând că protecția oferită de Alianța Nord-Atlantică este vitală în fața unor astfel de amenințări.

 

„NATO e garanția securității statului român”

 

Referindu-se la atacurile recente din Orientul Mijlociu, Ciolacu a descris situația ca fiind „mai mult decât tensionată” și a evidențiat nevoia de a proteja civilii și oamenii nevinovați prin eforturi internaționale coordonate.

„Este important să protejăm civilii și oamenii nevinovați. Am văzut câți copii au murit în Fâșia Gaza,” a spus acesta, făcând referire la victimele civile rezultate în urma conflictelor din regiune.

Premierul a reiterat și dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor teroriste, afirmând că reacțiile statului israelian în fața provocărilor din partea grupărilor teroriste precum Hamas și Hezbollah sunt justificate.

„Trebuie să recunoaștem până la urmă dreptul israelian de a răspunde atacurilor teroriste. Hamas și Hezbollah sunt îndreptățite,” a declarat el, subliniind legitimitatea acțiunilor de apărare ale Israelului în fața unei astfel de amenințări.

 

România, posibil mediator în conflictul din Orientul Mijlociu

 

Cu toate acestea, Ciolacu a subliniat că România are o relație de lungă durată atât cu Palestina, cât și cu Israelul și poate juca un rol important în medierea conflictului.

„Vor exista medieri. Avem o relație foarte bună cu Palestina și Israel, suntem printre statele care pot contribui la o mediere”, a declarat premierul, sugerând că România ar putea juca un rol diplomatic activ în încercarea de a reduce tensiunile din regiune.

Atacul Iranului asupra Israelului, care a implicat lansarea a sute de rachete, a avut loc marți seară, vizând aproximativ 10 milioane de civili, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). Reprezentanți de rang înalt ai guvernului israelian au reacționat ferm, avertizând că vor răspunde cu măsuri severe. Un oficial de securitate israelian a declarat că „va exista un răspuns sever,” în timp ce un alt oficial a precizat că Iranul va suporta consecințe mai grave decât cele cu care s-a confruntat până acum.

Un alt oficial guvernamental de rang înalt a afirmat că Israelul are toată legitimitatea de a lansa o lovitură „fără precedent” pe teritoriul iranian, subliniind că „acum este momentul să lovim în capul șarpelui iranian.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel