„România în acest moment produce energie cât consumă. Am văzut din prognoze, avem un 5%, deja este un consum mai mic în România faţă de anul trecut, asta înseamnă că nu va fi nevoie să importăm direct energie electrică pentru a acoperi consumul”, a spus Ciolacu răspunzând întrebării dacă este de acord cu impunerea limitării consumului de electricitate, între anumite ore, în situaţia luării unei astfel de decizii la nivelul Uniunii Europene.
El a mai spus că a trăit în comunism şi a văzut ce însemna ca lumea să fie forţată să facă ceva, perioadă la care nu doreşte să se revină.
„Eu am trăit în comunism, am avut şi şansa şi neşansa, eu nu pot să cer acum românilor să începem iarăşi să închidem becurile. Că avem un plafon până la care decontează statul şi tu singur vrei să te încadrezi în acel plafon ca să faci o economie la bugetul familiei, mi se pare un lucru corect. Dar acel lucru îl faci tu, solidar, şi nu trebuie forţat. Eu am văzut ce a însemnat, am trăit, în perioade în care lumea a fost forţată. Eu în acea perioadă nu mă întorc”, a afirmat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a participat vineri, la deschiderea şcolii politice a Tineretului Social Democrat, eveniment organizat în staţiunea Costineşti.
Ministrul Energiei: România şi Bulgaria îşi vor uni forţele pentru aprovizionarea cu energie la iarnă
România şi Bulgaria îşi vor uni forţele pentru pregătirea iernii din punctul de vedere al aprovizionării cu energie, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu.
„Astăzi mă aflu la lucrările Consiliului Energiei, care se desfăşoară la Bruxelles. Cu această ocazie am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Energiei din Bulgaria, Hristov Rossen, pentru a discuta despre importanţa cooperării regionale pentru operaţionalizarea Platformei Energetice europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale precum şi operaţionalizarea coridorului Vertical de gaze naturale şi a celui Transbalcanic pentru a asigura o stabilitate energetică crescută în regiune”, a arătat Popescu.
El a completat că România şi Bulgaria îşi vor uni forţele privind pregătirile pentru iarnă şi rolul resurselor indigene cu producţie în bandă în asigurarea independenţei energetice şi a securităţii în aprovizionare.
Miniştrii europeni ai Energiei se reunesc vineri pentru a căuta soluţii, dintr-o lungă listă de măsuri posibile, pentru a-i proteja pe cetăţeni de preţurile record la energie înainte de venirea iernii.
La baza discuţiilor va sta un set de propuneri anunţat miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre care se află plafonarea preţului gazelor naturale ruseşti, o taxă claw back pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News