Marcel Vela despre dosarul „10 august”: „Dacă nu primeam convorbirile, să fie clar, erau DEMIȘI conducătorii Jandarmeriei”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat, în această seară, în direct pe B1 TV, că nu a avut acces la cele circa 250 de ore de înregistrări radio de la protestul antiguvernamental al diasporei din 10 august 2018, dar a precizat că a reușit să le desecretizeze în urma unor ample eforturi.

„Nu am avut acces la ele, pentru că a fost un volum foarte mare. Săptămâna trecută a fost foarte mult de lucru pe alte subiecte și probleme care sunt în minister, pentru că ministerul are o paletă foarte largă de acțiuni. Principala este lupta împotriva infracționalității. (...) În conformitate cu normele legale, desecretizează cel care a secretizat. Deci a trebuit să așteptăm după Jandarmeria de la Constanța, Ploiești, Craiova și București să accepte desecretizarea convorbirilor secretizate de dânșii la vremea respectivă", a afirmat Vela, în emisiunea „Bună, România!" moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Ministrul a precizat că era pregătit să demită toți „conducătorii Jandarmeriei pentru neorganizare și neimplicare" dacă nu acceptau desecretizarea convorbirilor.

„Toate le-am primit până vineri seară și, dacă nu le primeam, ca să fie clar, erau demiși conducătorii Jandarmeriei pentru neorganizare și neimplicare în a respecta decizia ministrului. Nu era vorba de demiterea celor vinovați din cauza discuțiilor din interiorul transmisiilor radio pe care le-am desecretizat", a adăugat Marcel Vela.

Întrebat cum a reușit să rezolve blocajul, ministrul Afacerilor Interne a răspuns: „Păi e al doilea blocaj. Primul blocaj a fost încă de anul trecut, când Parchetul Militar a cerut desecretizarea respectivelor convorbiri, deoarece Parchetul Militar a avut acces la ele, dar fiind secretizate nu putea să le folosească în ancheta penală. Nu s-a dat curs solicitării Parchetului Militar. Am cerut eu să fie declasificate. Mi s-a spus că sunt niște reguli, cu indicative. Le-am îndeplinit și această dorință, le-am făcut pe plac și am schimbat indicativele, după care a durat două săptămâni până vineri, ca să le declasifice în sensul de a asculta circa 250 de ore de înregistrări radio".

Întrebat de ce s-a încercat blocarea desecretizării, demnitarul a răspuns: „Motivele pentru care ei au dorit să facă acest lucru și au și insistat chiar se regăsesc, probabil, în conținutul acestor convorbiri, pe care noi le-am înaintat deja, astăzi, la DIICOT".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel