Marea Britanie. 500 de muncitori români, exploatați pe șantiere de o familie de conaționali. Victimele, hrănite cu mâncare expirată

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Marea Britanie. 500 de muncitori români, exploatați pe șantiere de o familie de conaționali. Victimele, hrănite cu mâncare expirată
Marea Britanie. 500 de muncitori români, exploatați pe șantiere de o familie de conaționali. Victimele, hrănite cu mâncare expirată

Peste 30 de companii au finanțat fără să-și dorească o grupare criminală organizată formată din români, care a plasat aproximativ 500 de conaționali pe șantierele din Marea Britanie pe parcursul a aproape 10 ani, arată o investigație.

Poliția Metropolitană a identificat zeci de contractori, agenții și furnizori de salarii care au plătit milioane de lire sterline în conturi controlate de un grup de criminalitate cu origini românești, potrivit unui raport al Dame Sara Thornton, comisarul delegat pentru lupta împotriva sclaviei moderne. 

Raportul, care examinează riscurile și factorii de exploatare a forței de muncă în sectorul construcțiilor, precizează că aproximativ 500 de victime de naționalitate română au lucrat pentru grupare pe șantierele din Londra între anii 2009 și 2018.

Marea Britanie. Cinci români care au ademenit zeci de conaționali și i-au ținut în condiții inumane, acuzați de sclavie

Incidentele au fost identificate într-o anchetă a poliției, cunoscută sub numele de Operațiunea Cardinas.

 

Familia de români și-a plasat victimele într-o serie de lucrări de construcții și demolări în Londra

 

Operațiunea Cardinas analizează ce ar trebui să învețe industria construcțiilor din această afacere. De asemenea, dezvăluie acțiunile întreprinse de o companie de construcții atunci când a aflat că unii oameni care lucrau pe șantierele sale erau efectiv "sclavi moderni", controlați de o bandă criminală organizată care îi ținea în robie pentru datorii.

Operațiunea Cardinas a fost o operațiune a poliției care a destructurat un grup de crimă organizată românească care se infiltrase în lanțurile de aprovizionare ale proiectelor majore de construcții din Londra și din sud-estul Marii Britanii, timp de aproape un deceniu.

La 19 iunie 2019, trei membri ai unei familii românești au fost găsiți vinovați de infracțiuni de sclavie modernă. Grigore L., atunci în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Fratele său mai mare Alexandru, în vârstă de 43 de ani, a primit o închisoare de opt ani, în timp ce nepotul lor, Valentin, de 24 de ani, a primit 10 ani. Cei trei făceau parte dintr-o rețea mai largă care exploatase până la 500 de români între anii 2009 și 2018. Într-un proces ulterior, șase membri ai unui alt grup de crimă organizată legat de caz au fost condamnați într-o instanță din România. În prezent, ei își așteaptă sentințele.

Familia de români și-a plasat victimele într-o serie de lucrări de construcții și demolări în Londra. Proiectele au variat de la locații mici până la dezvoltări majore de prestigiu în capitală. Banda a folosit o varietate de tactici frauduloase pentru a obține acreditări false și acces la locul de muncă.

Poliția Metropolitană a identificat cel puțin 33 de companii, inclusiv contractori, agenții și furnizori ai firmelor umbrelă, care plătiseră fără să știe, în conturi controlate de bandă. Tranzacțiile cumulate pentru fiecare afacere au variat între 100 de lire sterline și 100.000 de lire sterline. Cu toate acestea, anchetatorii cred că afacerile identificate erau doar o fracțiune din cele derulate de această grupare.

Marea Britanie. 27 români, ani de sclavie după ce au fost păcăliți cu un trai mai bun: „Un calvar"

 

Muncitorii români, ademeniți cu salarii mari

 

Victimele au fost atrase în Marea Britanie cu promisiunea unor salarii foarte bune, dar au fost ținute în robie imediat după sosire. Angajații au fost înghesuiți în proprietăți infestate de gândaci și șobolani, deținute sau administrate de rețeaua criminală. Din cauza lipsei de lenjerie de pat, unii au fost nevoiți să caute saltele aruncate pe stradă, iar mulți au dormit în hainele de serviciu. Accesul la spălătorii era raționalizat o dată sau de două ori pe săptămână, iar gospodăriilor întregi li se permitea adesea doar să împartă același bazin de apă. Condițiile aglomerate, lipsite de igienă au dus la focare de râie. Victimele au fost hrănite cu carne expirată, iar mulți s-au îmbolnăvit.

Raportul lui Thornton, redactat de colaboratorul The Construction Index, Emma Crates, examinează tacticile criminale folosite pentru a ocoli protocoalele de securitate și de protecție a muncii pe șantier, identificând oportunitățile care au fost ratate de colegii de muncă, managerii de șantier și departamentele de salarizare în identificarea semnelor de sclavie. 

Compania este un subcontractant în construcții care operează predominant în Londra și sud-est. De obicei, este implicat în între 40 și 50 de proiecte în orice moment, lucrând la o combinație de dezvoltări comerciale, rezidențiale și cu utilizare mixtă. O mare parte din forța de muncă este formată din lucrători migranți, în principal din Europa de Est.

Poliția a contactat departamentul de salarizare al companiei în 2018, cerând detalii despre doi lucrători. După ce a luat legătura cu ofițerul, angajata a decis să-și efectueze propria investigație privind salarizarea și a descoperit că un număr de lucrători din diferite proiecte erau legați de aceleași conturi bancare. Deși ancheta poliției se concentrase inițial pe două persoane, subcontractantorul bănuia acum că 12 potențiale victime erau ascunse în cadrul operațiunilor sale.

În urma discuțiilor cu poliția, compania a acceptat să mențină victimele pe șantierele sale, pentru ca ancheta să poată continua fără alertarea traficanților. În acest moment, multe companii ar fi decis să rezilieze contractele pentru a reduce riscul corporativ. Dar prima prioritate a companiei a fost protejarea victimelor.

Marea Britanie. Un român a exploatat zeci de muncitori într-un abator: Îi ținea în condiții deplorabile și le dădea foarte puțini bani

 

Lucrătorilor români li s-au oferit vouchere

 

Raportul îl citează pe directorul de construcții spunând: „În acest moment am respirat adânc. Este un instinct firesc să dorim să scăpăm imediat de risc, dar nu am vrut să renunțăm la problemă pe drum. Am vrut să o gestionăm. Am simțit un angajament moral față de oamenii care au fost abuzați”.

În timp ce ancheta era în desfășurare, existau riscuri semnificative pentru sănătate și siguranță de gestionat. Starea generală de sănătate a victimelor nu a fost cunoscută. Dacă, după cum se bănuia, nu aveau suficientă hrană și odihnă, ei reprezentau un pericol pentru ei înșiși și pentru colegii de muncă. Pentru a complica și mai mult lucrurile, victimele au fost dispersate pe diferite șantiere.

Pentru a gestiona situația, directorul a mutat toate victimele române într-un proiect foarte mare. El s-a asigurat că munca lor nu era prea grea din punct de vedere fizic. Compania a găsit, de asemenea, o modalitate de a se asigura că victimele pot primi hrană bună gratuită în fiecare zi. Într-o inițiativă deghizată într-o schemă-pilot, lucrătorilor români li s-au oferit vouchere pe care să le folosească în cantina șantierului. Au fost alese mai multe locuri pentru pentru a evita ridicarea suspiciunilor.

 

„Nu existau semne de tensiune sau constrângere”

 

Ancheta a durat 18 luni, dar pentru a preveni zvonurile sau speculațiile în cadrul afacerii, doar patru persoane au știut de ceea ce se întâmplă: CEO-ul, directorul de construcții, directorul de șantier și contabilul.

Odată cu trecerea timpului, directorul de construcții spune că a fost surprins de cât de ușor s-au amestecat oamenii vulnerabili cu restul forței de muncă de pe șantier. „Superficial nu a existat niciun semn evident că ceva nu era în regulă. Nu existau semne de tensiune sau constrângere în grup și toate actele de identitate erau în regulă. Singurul steag roșu a fost cu statul de plată”.

Ca urmare a Operațiunii Cardinas, compania verifică mai îndeaproape grupurile de muncitori, punând în mod deliberat întrebări mai provocatoare. De asemenea, a introdus o politică de plată a tuturor lucrătorilor individual și direct în conturi bancare. Formarea personalului pentru a crește gradul de conștientizare a sclaviei moderne a fost, de asemenea, implementată în întreaga afacere. De asemenea, compania și-a împărtășit experiența cu colegii din industrie.

„Ne folosim experiența pentru a explica cum a apărut situația și cât de dificil poate fi identificarea semnelor. Sfatul nostru pentru alte organizații este să puneți întrebări incomode. Asigurați-vă că oamenii sunt ceea ce credeți că sunt. Aceasta este o problemă mai mare decât își dă seama industria”, a precizat directorul de construcție.

Marea Britanie. Dreptate pentru românii exploataţi la spălătoria auto din Carlisle. Patronii au fost condamnaţi. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice

 

2,2 milioane de oameni lucrează la clădirile și infrastructura din Marea Britanie

 

„Construcțiile au un angajator major și o parte dinamică a economiei Regatului Unit. Se estimează că 2,2 milioane de oameni lucrează la clădirile și infrastructura care formează fundalul vieții noastre de zi cu zi.

În timp ce sectorul se străduiește să-și atingă obiectivele de durabilitate, se confruntă cu provocări deosebite în managementul etic al muncii. Operațiunea Cardinas este un memento îngrozitor că nicio organizație nu își poate permite să fie mulțumită și că fiecare lucrător are un rol de jucat în reperarea semnelor”, a conchis comisarul independent anti-sclavie, Dame Sara Thornton.

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv     

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel