Întrebat la postul LBC dacă Administraţia Chinei trebuie să răspundă la întrebări referitoare la rapiditatea cu care a transmis informaţiile despre epidemie, Ben Wallace a răspuns: "Cred că va trebui".
Evaluarea "va trebui făcută după ce situaţia va fi sub control, după ce va trece această perioadă, după ce revin la normal economiile noastre. China trebuie să fie deschisă şi transparentă despre ce informaţii a transmis, despre deficienţe şi despre succese", a precizat ministrul britanic al Apărării.
Oficiali din SUA cred că Administraţia din China a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere în scopul acumulării stocurilor medicale necesare pentru a reacţiona la această criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press. Liderii chinezi "au ascuns intenţionat severitatea" epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA datat 1 mai. Dezvăluirea intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump a intensificat criticile la adresa Chinei. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat duminică Administraţia din China că este responsabilă de răspândirea bolii, subliniind că trebuie trasă la răspundere.
Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariţia unor critici în SUA referitoare la reacţia Administraţiei la criza medicală, care ar fi fost lentă şi inadecvată. Rivalii politici ai preşedintelui Donald Trump l-au acuzat că a început să acuze China, un adversar geopolitic al SUA dar un partener comercial esenţial, în încercarea de a dispersa criticile interne. Raportul Departamentului pentru Securitate Internă, neclasificat dar marcat "strict pentru uz oficial", arată că, deşi minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii "negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale", arată raportul.
În plus, potrivit documentului, cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că noul coronavirus genera "contagiere", pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeaşi perioadă, importurile Chinei de măşti medicale, halate şi mănuşi chirurgicale s-au intensificat. Concluziile raportului se bazează pe o probabilitate de 95% că exporturile şi importurile Chinei nu erau în limite normale.
Donald Trump învinovăţit oficiali din cadrul serviciilor de informaţii din SUA
Duminică, preşedintele Donald Trump a părut să învinovăţească oficiali din cadrul serviciilor de informaţii din SUA că nu i-au transmis cu claritate mai devreme cât de periculoasă ar putea fi epidemia de coronavirus. Donald Trump încearcă să se apere de criticile referitoare la lipsa de reacţie imediată după ce primise avertismente preliminare din partea oficialilor din serviciile de informaţii şi a altora privind potenţialul impact al coronavirusului.
"Serviciile tocmai mi-au raportat că am fost corect, că nu mi-au semnalat subiectul coronavirusului până spre sfârşitul lunii ianuarie, cu doar puţin timp înainte ca eu să impun interdicţii privind China în SUA. De asemenea, mi-au vorbit despre virus într-un mod care arăta că nu era foarte ameninţător", a declarat Donald Trump.
Anterior, Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei "erori" oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China. Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a declarat la ABC că nu există motive care să indice faptul că virusul ar fi fost răspândit deliberat. Dar "să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se ştie că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficienţelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informaţii continuă să îşi facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan", a precizat Mike Pompeo. Secretarul de Stat american pare să se refere la epidemii anterioare cu virusuri respiratorii, precum SARS, apărut în China. Afirmaţiile sale ar putea fi considerate ofensatoare de către Beijing.
China a obstrucţionat deliberat difuzarea de informaţii sau a distrus dovezi despre epidemia de coronavirus, în ceea ce este un "asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale", cu efectul pierderii a zeci de mii de vieţi omeneşti, arată un raport elaborat de serviciile de informaţii ale alianţei "Cinci Ochi" ("Five Eyes"), din care fac parte SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News