Avertizarea „amber” - situată între codul galben şi cel roşu, potrivit site-ului serviciului de meteorologie Met Office - va fi în vigoare începând de joi până la sfârşitul zilei de duminică, persoanele vulnerabile la căldură extremă putându-se confrunta cu efecte negative asupra sănătăţii.
Temperaturile ar putea atinge vineri 35 de grade Celsius şi chiar 36 de grade Celsius, pe alocuri, sâmbătă.
Avertizarea vine la scurt timp după ce Anglia a înregistrat cea mai aridă lună iulie începând din 1935, când temperaturile au depăşit pentru prima dată 40 de grade Celsius.
Şi alte ţări europene au fost afectate în ultimele săptămâni de un val de căldură, temperaturile depăşind deseori 40 de grade Celsius.
Marea Britanie a făcut faţă cu greu acestor temperaturi
Marea Britanie, care este mai puţin obişnuită cu valori atât de ridicate, a făcut faţă cu greu acestor temperaturi. Canicula din iulie a provocat pene de curent, deteriorarea pistelor de pe aeroporturi, deformarea căilor ferate şi a condus la declanşarea a zeci de incendii la Londra, unde pompierii s-au confruntat cu cea mai aglomerată săptămână de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Cea mai mare companie de apă din Marea Britanie, Thames Water, care deserveşte 15 milioane de clienţi din Londra şi din sud-estul Angliei, şi-a anunţat marţi intenţia de a introduce restricţii temporare în următoarele săptămâni ca urmare a temperaturilor caniculare din această săptămână şi a prognozelor pe termen lung referitoare la vremea aridă.
Alte companii de apă au impus deja restricţii, iar supermarketurile au limitat vânzarea grătarelor de unică folosinţă, despre care pompierii au avertizat că pot aprinde cu uşurinţă iarba uscată.
Serviciile de ambulanţă au primit sute de apeluri de la pacienţi care au acuzat dificultăţi de respiraţie, ameţeli şi stări de leşin.
Avertizarea "amber", care vine la scurt timp după prima avertizare cod roşu de "căldură extremă" din Marea Britanie, în luna iulie, vizează o mare parte din jumătatea sudică a Angliei şi regiuni din estul Ţării Galilor.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice au făcut ca valul de căldură din iulie să fie de zece ori mai probabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News