Șefii din domeniul sănătății au declarat un incident național în iunie, după ce au fost găsite mostre de virus, care, în cele mai grave cazuri, poate paraliza sau chiar ucide, la un depozit de ape reziduale din Londra.
Acum se așteaptă ca Agenția de Sănătate și Securitate din Marea Britanie să lanseze o campanie majoră pentru a se asigura că copiii din capitală sunt vaccinați sau primesc un rapel.
Nu există cazuri confirmate de poliomielită la pacienți în Marea Britanie
Un anunț privind distribuirea vaccinurilor este așteptat în această săptămână, inclusiv detalii privind zonele care vor fi vizate. Se înțelege că copiilor cu vârste cuprinse între un an și nouă ani din Greater London li se vor oferi rapeluri.
Până în prezent, nu au existat cazuri confirmate de poliomielită la pacienți în Marea Britanie - dar experții au sugerat că aceasta s-a transmis de la o persoană la alta din cauza cantității de mostre de poliovirus din apele uzate.
Copiii ar trebui să primească cinci doze de vaccin între vârsta de opt săptămâni și 14 ani.
Până la vârsta de doi ani, aproape 95 la sută dintre copiii din Marea Britanie au primit numărul corect de doze.
Dar acest procent scade la puțin sub 90 la sută în Londra. În ceea ce privește vaccinul de rapel preșcolar, doar 71% dintre copiii din capitală l-au primit până la vârsta de cinci ani.
Virusul a fost detectat la o stație de epurare a apelor uzate
O sursă din domeniul sănătății publice a declarat aseară pentru Daily Mirror: "Încearcă să taie acest lucru de la rădăcină. Este o măsură de precauție, dar este un virus oribil. Oferă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între unu și nouă ani doze suplimentare, indiferent de locul în care se află în cursul lor. Nu au fost găsite cazuri, dar probele de canalizare sugerează că are loc o transmitere comunitară', conform Daily Mail.
Virusul a fost detectat la stația de epurare a apelor uzate din Beckton, care acoperă o populație de patru milioane de locuitori din nordul și estul Londrei.
Este normal ca prelevarea de probe să detecteze urme unice de poliovirus în apele uzate în fiecare an, dar oficialii au declarat că o probă identificată în aprilie era legată genetic de una observată pentru prima dată în februarie, care a persistat și a suferit o mutație într-un poliovirus 'derivat din vaccin', care seamănă mai mult cu tipul 'sălbatic' care poate provoca simptome grave.
Care sunt simptomele poliomelitei
Majoritatea persoanelor care contractează poliomielita nu prezintă simptome și vor lupta împotriva infecției fără să își dea seama că o au.
Unii vor avea simptome asemănătoare gripei, cum ar fi temperatură ridicată, dureri de gât, dureri de cap, dureri de stomac, dureri musculare și stare de rău.
În până la unul din 100 de cazuri, virusul atacă nervii din coloana vertebrală și baza creierului.
Marea Britanie folosește un vaccin antipoliomielitic inactivat, care este administrat ca parte a unei vaccinări combinate la bebeluși, copii mici și adolescenți, ca parte a programului de vaccinare a copiilor din cadrul NHS.
Aceste virusuri se pot răspândi și pot suferi mutații în comunitățile subprotejate. Actuala alarmă a fost legată de vaccinurile orale care sunt încă folosite în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News